SINDIKALIST O NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: / 'Jedan model ostavlja najviše pitanja i nepoznanica'; Ipak, jednu je stvar priznao ministru

Image
Foto: Pixsell

Mihalinec ministru nešto i priznaje, u prvom redu odnos puštanja struke da pripremi školsku godinu

7.9.2020.
12:42
Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama BranimirMihalinec uvjeren je kako će 1. siječnja 2021. rasti osnovica plaća nastavnicima, po sporazumu da se u tri koraka koeficijenti nastavnika izjednače s drugima u javnim službama jer, kako ističe, "Vlada je bila svjesna bila svjesna što potpisuje, i to onda kada se činilo da će gospodarstvo stajati puno lošije".

Za N1 istaknuo je kako smatra da su scenariji nastave u slučaju epidemije dobro razrađeni, ali da je jedan model prilično problematičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Model B ostavio najviše nepoznanica'

"Model B je ostavio najviše pitanja i nepoznanica. Sami su predavači rekli da je to najnepovoljniji model i da ga treba izbjegavati", komentirao je varijantu prema kojoj bi, zbog epidemioloških uvjeta dio učenika istog razreda bio u školi, a dio bi odrađivao nastavu kod kuće te bi se nakon toga zamijenili. Žao mu je što nadležni nisu prihvatili prijedlog da bi se u takvim uvjetima nastava organizirala tako da su čitavi razredi u školi ili kod kuće 20.08.2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da je riječ o takvom prijedlogu kod kojega bi, kad bi se moralo zbog broja učenika ili ograničenog prostora, nastavu tako organizirati da, primjerice, treći i četvrti razredi jedan tjedan imaju nastavu na daljinu, a prvi i drugi u školi, a da se naredni tjedan mijenjaju. "Nastavni proces ne bi niti malo bio oštećen, a nastavnici bi imali normalan rad", naveo je Mihalinec zašto bi to bilo bolje od modela u kojem nastavnik u istom danu dio gradiva odrađuje u školi, a drugi dio na daljinu.

"Nastavnicima model B tako nekada iziskuje i dvostruki posao. Nisu nam objasnili što se očekuje od nastavnika u nastavi na daljinu u B modelu", požalio se Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavaju se spremačice u osnovnim, ali ne i srednjim školama

Rekao je i to da se zakasnilo s određivanjem tko od nastavnika ima pravo na rad od kuće, jer bi mu nastavom u školi bio ugrožen život: "Ne zna se još tko ima zadnju riječ, ima li pravo raditi od kuće."

Ono što ministru Radovanu Fuchsu može predbaciti, rekao je, jest i to što je dopustio zapošljavanje dodatnog pomoćnog osoblja u osnovnim školama, ali ne i u srednjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A u srednjima je u najboljem slučaju stanje podjednako rizično kao i u osnovnima." Mihalinec ministru nešto i priznaje, u prvom redu odnos puštanja struke da pripremi školsku godinu. "Mislim da se ovdje politika nije uplela, da je to radila struka", smatra on.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo