'BIT ĆE INTERESANTNO VIDJETI OBRAZLOŽENJE' / Sindikalist Kroflin zgrožen odlukom Ustavnog suda: 'Skandalozna je! U Njemačkoj je to normalno, a kod nas nije'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell

'Odluka je diskriminatorna za sve članove sindikata koji svaki mjesec plaćaju članarinu da bi svi njihovi kolege imali određene povlastice i višu razinu materijalnih prava', kaže sindikalist Matija Kroflin

23.5.2023.
18:26
Slaven Branislav Babic/Pixsell
VOYO logo

Ustavni sud danas je donio odluku o ukidanju odredbe iz Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru, nego za one koji nisu članovi sindikata.

Tu je odluku na televiziji N1 prokomentirao glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin ustvrdivši da je skandalozna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREBALO JE I PRIJE' /

Od Nove godine stupa i novi Zakon o radu: Ako budete radili nedjeljom, bit će vam plaćeno 50 posto više

Image
'TREBALO JE I PRIJE' /

Od Nove godine stupa i novi Zakon o radu: Ako budete radili nedjeljom, bit će vam plaćeno 50 posto više

'U Europi normalno, a kod nas diskriminatorno'

“Moramo se svi pitati kako je moguće da je nešto što je u Njemačkoj normalno i poželjno, u Hrvatskoj diskriminatorno. Nešto što u mogim europskim zemljama funkcionira najnormalnije, u Hrvatskoj je diskriminatorno”, rekao je Kroflin.

Još je dodao da odluka Ustavnog suda nije korektna i pravedna prema svim članovima sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znam da se Ministarstvo rada ozbiljno potrudilo obrazložiti odluku i sve njene strane, ali ne znam jesu li ustavni suci proučili to detaljno. S obzirom na ovu odluku, mislim da nisu”, kazao je Kroflin.

Smatra da će biti interesantno vidjeti obrazloženje odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je odluka diskriminatorna za sve članove sindikata koji svaki mjesec participiraju, plaćaju članarinu da bi svi njihovi kolege imali određene povlastice i višu razinu materijalnih prava. Ova zakonska odredba je zapravo to htjela, barem na neki način, izbalansirati. Mislim da to ne može biti diskriminatorno”, dodao je.

Ta veća prava plaća sindikat, a ne poslodavac

To što su članovi sindikata i dosad imali neka veća materijalna prava od nečlanova, Krofilin tumači time da njih plaća sindikat, a ne poslodavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ta veća materijalna prava ponovno su posljedica transfera sindikata iz članarina, a ne uplate poslodavca. Ona ovise isključivo o financijskoj snazi pojedinog sindikata”, pojašnjava.

Također je rekao da takav princip postoji ne samo u europskim zemljama, nego i azijskima te da je i SAD prije nekoliko godina imao puno ozbiljniji sustav razlike članova i nečlanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo konkretno rješenje prepisano je iz Njemačke gdje je uočen problem da uživaju ista prava, a samo članovi participiraju snazi sindikata, a svi zajedno uživaju plodove. To je diskriminacija”, rekao je Kroflin i dodao da će sindikati odlučiti o daljnjim koracima nakon što razmotre obrazloženje odluke Ustavnog suda.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo