bizarne krađe / Sekundarne sirovine sve češće na meti pljačkaša: od šahtova do crkvenih zvona, posao je dobar, a para laka

MUP-a je 2016. zabilježio 335 kaznenih djela krađe metala. U 210 slučajeva krao se bakar! 2017 je prošla s 250 krađa. 176 puta na meti je bio bakar!

25.1.2018.
22:30
VOYO logo

Kako je drski lopov iz centra Zagreba nedavno uspio odnijeti 26 šahtova teških svaki po 30 kilograma - nikome nije jasno. Ali svima je jasno da je šahtove ukrao jer ih je planirao prodati - za svaki bi mogao dobiti po 600 kuna. I nisu šahtovi jedino što se lopovima sviđa: kradu se stupovi, zvona, pa čak i šarafi. 

Ukrasti - ne 1, ne 2, nego 26 brončanih poklopaca iz najfrekvetnijeg dijela grada... Zvuči neizvedivo, ali baš ovih dana dogodilo u Zagrebu. Svaki ovaj poklopac teži oko 30-tak kilograma, i uz to što su prilično teški da bi ste ih tek tako odnijeli, odnosno ukrali, svi ukradeni šahtovi nalazili su se u samom središtu glavnog grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šahtovi u koje je tada upalo i pritom se ozlijedilo dvoje ljudi - dobili su zamjenske poklopce! A lopov je uhićen! 

"Navodno iz lokala preko puta nas je kamera snimila počinitelja. Da je navodno išao jedan po jedan, taj gospodin je išao i uzimao jedan po jedan šaht i nosio tu u ulicu pored, vjerojatno u kombi", kaže Ivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije to najbizarnija krađa. Radi daljnje preprodaje  u Hrvatskoj su se krala i crkvena zvona, 15 stoljeća stari olovni sarkofazi, pa i čak 60 metara visok stup za mjerenje vjetropotencijala. 

MUP-a je 2016. zabilježio 335 kaznenih djela krađe metala. Najčešće, u 210 slučajeva krao se bakar! 2017 je prošla s 250 krađa. 176 puta na meti je bio bakar! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno najveći problem s kradljivcima metala imaju u HŽ-u. 

"Najviše se kradu elementi kontaktne mreže, dakle čelični i bakreni vodiči! Prodaju se poslije kao sekundarna sirovina", kaže Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje im s pruge nestane čak 4,5 tone dijelova. Najviše na dionici Zagreb - Rijeka. 

"To vam u novcu iznosi oko dva i pol milijuna kuna u posljednji tri godine", dodaje Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve legalno prikupljeno - uglavnom stiže u Jankomir - u najveći reciklažni centar u Hrvatskoj. Stotine tona metala dovoze tvrtke, ali i obični građani...

Drugačije ovdje ni ne može, jer pod meterijalnom i kaznenom odgovornošću - garantirate da je otpad vaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ipak ako kolege procijene da je riječ o otpadu koji bi mogao biti sumnjivog podrijetla, oni taj otpad ne prihvaćaju", jasno će Tajana Tomašević, voditeljica ureda Uprave CIOS grupe.

Kilogram željeza otkupljuje se za 1 kunu i 20 lipa, kilogram bakra za oko 30 kuna, a bronca od koje je napravljen ovaj ovdje brodski propeler po cijeni od oko 20 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to pak znači da je lopov iz centra Zagreba - 30tak kilograma težak poklopac mogao prodati za 600 kuna. Grad je štetu po komadu procijenio na čak 13 tisuća. Još je gore, objašnjavaju nam u HŽu, kad se ukradu vijci koji drže šine, pa je zbog 50 kuna u opasnosti vlak pun putnika!

"Znači krađe na željezničkoj infrastrukturi nam stvaraju jedan veliki sigurnosni problem", ističe Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji otpad preuzimaju legalno, upozoravaju na velik broj tvrtki koje rade ilegalno, bez dokumentacije na crnom tržištu! 

"Koje upravo otvara prostor i olakšava onim ljudima koji imaju ukradeni metalni otpad da ga bezbolno unovče i da se tom otpadu jednostavno izgubi trag", poručuje Tajana Tomašević, voditeljica ureda Uprave CIOS grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački lopov koji je u dva navrata noću krao šahtove - gradu će - bude li osuđen morati vratiti 350 000 kuna. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo