Ivica Sović / Seizmolog u RTL-u Danas objasnio koji smo to točno zvuk čuli uz potres koji je pogodio Zagreb

Današnji najjači i najstrašniji potres 'udario' je u 6.24 sati

22.3.2020.
19:49
VOYO logo

Potres koji je jutros probudio Zagrepčane najjači je od 1880. godine. Ovaj je bio 5,5 po Richteru, onaj čak 6,3. U potresu prije 140 godina poginulo je dvoje ljudi, brojne su zgrade uništene, a dio građana je i tada, baš kao i danas, napustio glavni grad.

Nakon najjačeg potresa u povijesti Zagreba  slijedio je niz slabijih potresa, a mjesecima se osjećalo i povremeno podrhtavanje tla bez većih posljedica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji najjači najstrašniji potres 'udario' je u 6.24 sati, zatim su slijedili slabiji, ali za građane jednako strašni udari.

"Ja sam Seizmološki zavod napustio negdje oko 10 sati nakon drugog potresa, tzv. aftershocka. U tih 10 sati dogodilo se dvadesetak potresa. A bilo ih je sigurno i poslije", rekao je u RTL-u Danas seizmolog Ivica Sović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj najjači tresao je punih 10 sekundi. Da je dulje trajao, šteta bi bila još veća jer bi u zgrade bilo uneseno više energije. Uz potres, mogao se čuti i jak zvuk.

"Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 Hz, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje. Bliže epicentru se može čuti nešto nalik na eksploziju, a što ste dalje od epicentra dolaze dublji tonovi", objasnio je Sović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ljude koji su pobjegli iz Zagreba na more: "Nije ugodno doživjeti ovakav potres, ali pobjeći u seizmički aktivnije područje je čudno. Najrizičniji su južna Dalmacija, Dubrovnik, Sinj, područje Dinare".

Potresi se nažalost ne mogu predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete predvidjeti sva tri parametra - mjesto, vrijeme i energiju koja će biti oslobođena. Ako predvidite energiju, mi računamo seizmički hazard, ne možete predvidjeti vrijeme. Možete reći neki povratni period od 500 godina. Što se tiče današnjih potresa, tek ćemo naučiti nešto novo kad sve te potrese analiziramo, stavimo na kartu", rekao je Sović.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo