SDP / ne želi Čačića u vrhu Vlade

Iako je do izbora još godinu i pol dana, oporba već razgovara o podjeli fotelja u 'Kukuriku vlasti'.

13.7.2010.
11:22
VOYO logo

Nakon sastanka Kukuriku koalicije u Belom Manastiru neka su imena već su ozbiljno u igri. Pretpostavlja se da će HNS-u pripasti najmanje tri ministarske fotelje, IDS-u i HSU-u po jedna.

Premijerska pozicija, u slučaju pobjede Kukuriku koalicije je neupitna - pripast će Zoranu Milanoviću. To je jedino što se u slučaju SDP-a zna. Kod HNS-a stvari stoje transparentnije - žele mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, za koje je zainteresiran Radimir Čačić , te vanjskih poslova, gdje vide Vesnu Pusić , piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-u bi još mogao pripasti resor obrazovanja, pa čak i financija. Za ministarstvo financija je također kandidat Čačić u slučaju da SDP bude inzistirao na ministarstvu gospodarstva, koje bi sigurno želio Slavko Linić.

Uz Linića za iznimno važno mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo sasvim će sigurno konkurirati i profesor na splitskom Ekonomskom fakultetu Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sastavu ekipe koju je sa sobom u Beli Manastir poveo šef SDP-a, moglo bi se zaključiti da su ondje bila još dva ministra. Ranko Ostojić vrlo je izgledni kandidat te stranke za mjesto ministra unutarnjih poslova, iako se neko vrijeme spekuliralo da bi to mogao biti i Vladimir Faber.

Druga osoba na koju se Milanović snažno oslanja, a bila je s njim i u Belom Manastiru, jest Milanka Opačić, koja bi mogla preuzeti ministarstvo obitelji, ili mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti. Ovo drugo je izglednije, pogotovo ako ustrojstvo Vlade ostane ovakvo kao što je sada, budući da SDP za mjesto ministra obitelji ima jakog Antu Kotromanovića, važnog zbog braniteljske populacije koju pokriva taj resor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede mogao bi biti Slavonac Dragutin Bodakoš, saborski zastupnik SDP-a, po struci doktor veterine. Za to mjesto mogao bi konkurirati i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. On bi mogao biti, tvrde upućeni, u kombinaciji za još neka ministarska mjesta.

Pojavljivanje Joze Radoša u Belom Manastiru otvorilo je spekulacije da bi ga HNS mogao progurati za ministra obrane, što je on već bio. No, puno je vjerojatnije da će ta ministarska stolica pripasti Igoru Dragovanu ili Borisu Špremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U igri za ministra zdravstva su Mirando Mrsić, Rajko Ostojić i Željko Jovanović.

Prethodni članci:

arti-201007120169006 arti-201007120314006 arti-201006230090006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo