IT / Savjeti kako ubrzati računalo

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Koliko puta vam se dogodilo da relativno novo računalo radi sporo? Nekoliko je razloga zbog kojih su računala spora, a mi vam donosimo i neka rješenja kako ubrzati računalo

11.9.2017.
10:07
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Često se dogodi kako računalo koje je relativno novo, radi sporo i potrebno mu je i do nekoliko minuta kako bi pokrenulo neki program. To se događa prvenstveno zbog mnoštva programa koji su instalirani  na računalo, a ne koriste se. Kako ubrzati računalo?

Prvi način kako ubrzati računalo je da defragmentirate disk. Većina operacijskih sustava sadrži alate za defragmentaciju diska. Jednostavno potražite taj alat i defragmentirajte disk i tako ubrzajte računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi način kako ubrzati računalo je da aplikacije i programe koje ne koristite ukonite. Ako neki program rijetko koristite, ili ga uopće ne koristite najbolje ga je obrisati jer vam taj program bespotrebno usporava računalo i iskorištava sistemske resurse.

Jedan od načina kako ubrzati računalo je da zaustavite pokretanje programa pri pokretanju operacijskog sustava. To ćete učiniti tako da kliknete na karticu Startup i dobit ćete opis svih programa koji se pokreću kad i Windowsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste deaktivirali programe koji ne moraju cijelo vrijeme biti uključeni, dovoljno je maknuti kvačicu ispred imena programa klikom miša.

Ponekad je računalo sporo jer koristi zastarjele inačice programa na kojima radite. Kako biste provjerili imate li instaliranu posljednju inačicu programa, dovoljno je pokrenuti program, kliknuti na Help i ondje pronaći opciju s riječi "update".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od glavnih razloga zašto neko računalo sporo radi su zloćudni programi, odnosno malware. To su programi koji se najčešće nesvjesno instaliraju na računalo putem e-maila ili posjetom sumnjivim web stranicama.

Kako biste spriječili da se ovi programi nađu na vašem računalu i kako biste ubrzali računalo redovito ažurirajte antivirusni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo