Sastančili 4 sata, nisu dobili popis sudaca za arbitražu

11.1.2012.
7:22
VOYO logo

Naime, Europska komisija popis kandidata će predstaviti tek u drugoj polovici siječnja, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. S popisa bi Slovenija i Hrvatska trebale izabrati predsjednika i dva člana arbitražnog suda, a ostala dva bira Europska komisija.

Podsjetimo, Komisija je bila dužna predočiti popis sudaca u roku od 15 dana od potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora potpisanog 9. prosinca, ali to još nije napravila. No, u EK smatraju da taj 15-dnevni rok počinje teći tek od trenutka kada ona pošalje popis sudaca dvjema zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, neformalni sastanak između Vesne Pusić, Samuela Žbogara i Štefana Fuelea trajao je oko četiri sata, a glavna je tema bio, naravno, popis potencijalnih sudaca arbitara, prenosi HRT.

"Na sastanku nismo dobili ni vidjeli listu sudaca arbitara s kojeg bi trebali biti izabrani suci arbitri međunarodnog arbitražnog suda, niti su spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naći na toj listi. Nadam se da smo se ovim sastankom približili tome prvom koraku u provedbi arbitražnog sporazuma", izjavila je nakon sastanka Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u peteročlani arbitražni sud dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekolca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo