'MOLIM VAS PONOVITE...' / Plenkoviću show ukrala prevoditeljica: Pogledajte trenutak u kojem se ni premijer nije mogao suzdržati

Image
Foto: Screenshot

U Zagrebu su se danas sastali premijer Andrej Plenković i njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis te su razgovarali o suradnji dvaju zemalja, a cijeli posjet ostao je u sjeni zanimljive konferencije za medije

10.2.2022.
14:45
Screenshot
VOYO logo

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u posjeti je Hrvatskoj gdje se sastao s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka uslijedila je konferencija za novinare koja će ostati upamćena po . prevoditeljici.

Gotovo nakon svake rečenice premijera Plenkovića prevoditeljica je zamuckivala i molila da joj ponovi što je rekao. Plenković se u nekoliko navrata i sam nasmijao, no odradio je presicu profesionalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sve izgledalo možete pogledati u videu niže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedne od najbrže rastućih europskih ekonomija 2021.

Plenković i Micotakis pozvali su u četvrtak u Zagrebu na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice.

"Založili smo se za deeskalaciju napetosti između Ukrajine i Rusije te između Rusije i Zapada", rekao je Plenković na zajedničkoj izjavi za medije s grčkim premijerom koji je u drugom posjetu Hrvatskoj u posljednje dvije i pol godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica podržavaju diplomatske kanale i napore međunarodne zajednice. "Naš zajednički stav je smanjenje napetosti", rekao je Micotakis.

Premijeri dviju zemalja članica EU-a razgovarali su o gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago nam je da će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija za 2021. Tu očekujemo rast veći od 10 posto, a i Grčka je vrlo blizu, sličnog rasta BDP-a", istaknuo je Plenković.

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, ali je smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze. Komisija u ovoj godini očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto), a 2023. tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA BRUKA /

Maturant osramotio Grlića Radmana pred grčkim ministrom: Pitao ga je li ga sram vlastitih riječi i ironično mu čestitao

Image
KAKVA BRUKA /

Maturant osramotio Grlića Radmana pred grčkim ministrom: Pitao ga je li ga sram vlastitih riječi i ironično mu čestitao

Borba protiv nezakonitih migracija

Plenković i Micotakis razmijenili su iskustva o tome "kako ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena plina, struje i naftnih derivata", rekao je domaćin.

Micotakis je rekao da se dvije zemlje kao "predvodnice u gospodarskom rastu" mogu "boriti protiv većih cijena energenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovinska razmjena Hrvatske i Grčke u prvih 10 mjeseci 2021. dosegla je 360 milijuna eura, što je više nego u cijeloj 2020., ali manje nego 2019., rekao je Plenković, dok je Micotakis istaknuo da se nada "odličnoj turističkoj sezoni u obje zemlje".

Plenković je zahvalio grčkom kolegi na podršci za šengenski prostor, eurozonu i OECD. Hrvatska je od prošle godine članica skupine EUMed 9 čime će se dodatno ojačati suradnja dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je pohvalio grčku vladu za "odlučnu politiku borbe protiv nezakonitih migracija", dok je Micotakis rekao da je uz zaštitu granica EU-a važna i "zaštita života".

I Grčka kupila Rafale

I Hrvatska i Grčka moderniziraju svoju obranu i obje su kupile francuske Rafale, a Micotakis je istaknuo da je upravo obrana područje na kojemu "možemo još jače surađivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeri su razgovarali još o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, a Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene izbornog zakona, a sve kako bi se "osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH".

Micotakis je dao podršku zapadnom Balkanu. "Želimo da zapadni Balkan ima europsku budućnost", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki je premijer ponovno zahvalio Hrvatskoj što je poslala kanader kad se Grčka borila s požarima prošlog ljeta, a Plenković Grčkoj na pomoći Hrvatskoj nakon razornih potresa.

Micotakis je izrazio nadu da će se "brzo sanirati posljedice potresa" u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike