Rohatinski ponudio rješenje za spas dužnika

Guverner je kazao da svako rješenje dužničkog pakla u koji su upali građani koji su uzeli kredite u švicarcima mora biti transparentno i ne smije favorizirati jedne dužnike u odnosu na druge.

9.8.2011.
22:49
VOYO logo

Nakon što je švicarski franak dosegao sedam kuna, o problemu dužničkog pakla u koji je upao značajn broj građana u Dnevniku HTV-a je govorio guverner HNB-a Željko Rohatinski . Kazao je da su građani znali, ili su trebali znati, u što se upuštaju kada su uzimali kredite, no da sadašnja situacija ne odgovara ni dužnicima koji bi mogli izgubiti imovinu, ni bankama koje bi se mogle suočiti s velikim brojem nenaplativih kredita.

Rohatinski se zauzeo za rješenje koje nude banke: podjelu kredita na dva dijela, od kojih bi se jedan otplaćivao, a jedan bi otišao u tzv. 'balon'. HNB sa svoje strane može primijeniti dvije mjere koje mogu olakšati primjenu tog modela, da se dio kredita u balonu ne opterećuje troškovima rezervacije, odnosno da se tretira kao nerizični plasman, kazao je guverner. Ako bi kao posljedica tog balona došla u pitanje likvidnost banaka, druga mjera HNB-a bi bila da smanji obveznu pričuvu banaka i tako poveća količinu novca koju imaju na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rohatinski je naglasio da HNB drži da bi tečaj franka trebalo fiksirati na šest kuna, a ne na 5,8, jer došlo do aprecijacije i eura, a to valja uzeti u obzir.

Glavni problem, pojasnio je Rohatinski, zapravo nije 'švicarac', koji je samo kolateralna žrtva u potresima koje doživljavaju druge dvije valute - dolar i euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner je na kraju opet morao odgovoriti na pitanje planira li se kandidirati na izborima, rekavši da on nije od ljudi koji jedno govore, a drugo rade, te da je više puta rekao da se nema namjeru politički angažirati.

Vezani članci:

arti-201108090668006 arti-201108090543006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo