RIS MARTIN VRAĆEN U PRIRODU: / Uspješno završilo prvo spašavanje mladunčeta jedne od najugroženijih vrsta u Hrvatskoj

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Radi se o mladuncu risa kojega je u srpnju 2017. u šumi iznad Bribira, kraj Novog Vinodolskog, napuštenoga i izgladnjeloga pronašao lokalni lovac.

16.5.2018.
15:23
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izvijestilo je u srijedu da je uspješno završilo prvo spašavanje mladunčeta risa u Hrvatskoj i povratak u prirodu jedinke te kritično ugrožene vrste.

Populacija risa (Lynx lynx) u Republici Hrvatskoj je iznimno mala. Ris je jedna od najugroženijih vrsta pa je svaka jedinka izuzetno važna. Prema stručnim procjenama, danas u Hrvatskoj živi od 40 do 60 jedinki risa, ističu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o mladuncu risa kojega je u srpnju 2017. u šumi iznad Bribira, kraj Novog Vinodolskog, napuštenoga i izgladnjeloga pronašao lokalni lovac koji je o svemu obavijestio predsjednika lovačkoga društva.

S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, po dojavi su na teren izašli članovi Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša, uključujući djelatnike Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije. Prema uputi stručnjaka s Veterinarskoga fakulteta, mladunac risa je primio potrebnu terapiju u veterinarskoj ambulanti u Crikvenici nakon čega je prebačen u zagrebački Zoološki vrt. Utvrđeno je da se radi o mužjaku pa su ga na prijedlog lokalnoga lovačkoga društva nazvali Martin po svecu zaštitniku mjesta pronalaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoološki vrt je brinuo o risu Martinu od srpnja do kraja rujna 2017. kada je premješten u Nacionalni park Risnjak gdje mu je izgrađena privremena nastamba. Prilikom držanja risa u nastambi poštovala su se sva pravila, kao i iskustva drugih stručnjaka iz zemalja koje su to provele (Portugal, Slovačka i Rumunjska), a na način da se izbjegavao direktan kontakt s životinjom kako bi zadržala svoje karakteristike vrste i kako se ne bi razvila navika na prisutnost i miris ljudi.

Tako je 29. siječnja ove godine ris Martin pušten iz privremene nastambe, s GPS ogrlicom koja omogućava danonoćno kontinuirano praćenje njegovog kretanja, a predstavlja i sigurnosnu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva mjeseca praćenja ustanovljeno je da ris Martin boravi na području Gorskog kotara i Slovenije u dubokim šumskim područjima izbjegavajući naselja, da je oporavak uspješno proveden te da je osposobljen za samostalan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo