Neće baš sve blještati / U Rijeci će javna rasvjeta svijetliti pola sata kraće. Ušteda? Oko 430 tisuća kuna

Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koja se predviđa iz mjera Vlade. Riječ je o oko 430.000 kuna

4.11.2022.
20:00
VOYO logo

Božićne lampice palit će se pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, kako bi se došlo do ušteda u Zagrebu. Baš kao i javna rasvjeta. Plan paljenja i gašenja mijenja i Rijeka.

U ovoj se priči bundeva ne pretvara u kočiju, već kočija ostaje u mraku. Ova priča, nažalost, nije bajka, nego stvarnost s kojom se mora nositi cijeli svijet. Oko 16 tisuća uličnih lampi u Rijeci svijetlit će kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječanin Nikola Jovanović komentirao je ideju: "Mislim da i tako imamo preveliko svjetlosno zagađenje, mislim da ne moraju svijetliti sve moguće lampe."

Dakle, ulične će se lampe uključivati 15 minuta kasnije i isključivati 15 minuta ranije. Stanovnici to, kažu iz tvrtke zadužene za javnu rasvjetu, neće značajno osjetiti, ali značajna je ušteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Križanec, zamjenik direktora Energa: "Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koju predviđamo po cijeni iz uredbe, iz mjera Vlade, dakle radi se o oko 430 tisuća kuna. Ukupni trošak bi pao s 8,5 milijuna kuna na nekih osam i sto."

Image
očekuju povratak gostiju /

Čelnica Turističke zajednice o Adventu: Bit će nezaboravan! Vraća nam se i Ledeni park'

Image
očekuju povratak gostiju /

Čelnica Turističke zajednice o Adventu: Bit će nezaboravan! Vraća nam se i Ledeni park'

A i blagdani će biti manje raskošni. Kriza je zadužena i za uključivanje i isključivanje božićnih lampica, mada je rasvjeta za ovu godinu već ugovorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na razini negdje 55 tisuća kuna troškova. No, naravno da ćemo voditi računa o tome da na tom dijelu postignemo određene uštede, paleći i gaseći tu rasvjetu sukladno potrebama blagdana. Neće kriza ukrast Božić? Pa neće kriza ukrast Božić."

Riječanka Tatjana Pahljina: "Ja bih htjela da sve bliješti. Ionako su svi sumorni i turobni, naravno da bih htjela da bliješti. Nisam uopće, unutra u srcu, nisam zadovoljna s tim, ali u glavi... Realno, da."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka će tako ukupno pola sata dnevno biti kraće osvijetljena, povod je loš, ali barem će priroda biti zahvalna.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo