najgore je prošlo / Rekordne količine kiše: 'Na Delnice se izlilo 12.500 olimpijskih bazena vode!'

U posljednja četiri dana u Hrvatskoj su pale rekordne količine kiše. U nekim gradovima i mnogo više od mjesečnih prosjeka, ali tomu nije kraj. Prijeti li nam katastrofalan prošlogodišnji svibanj koji bi mnogi željeli zaboraviti, otkrio nam je naš meteorolog Nikola Vikić-Topić

24.5.2015.
18:50
VOYO logo

Zbog stalnog obnavljanja ciklona nad našim područjem vlažan i nestabilan zrak već danima kruži nad nama, vrlo sporo se pomiče i zato je kiša padala dugotrajno i jakim intenzitetom. 

Tijekom posljednja četiri dana najviše je palo u Delnicama, čak 137 litara po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne biste li dobili dojam koliko je to u stvari, malo sam se poigrao s matematikom. Uzeo sam u obzir površinu Delnica i izračunao da je to kao da se na njih izlilo 12 i pol tisuća olimpijskih bazena vode, što je zbilja ogromna količina", rekao je naš meteorolog Nikola Vikić-Topić. 

U drugim gradovima sjeverozapadne te gorske Hrvatske palo je samo 10-ak litara po četvornom metru manje nego u Delnicama, dok je u Zagrebu palo također velikih 96 litara na četvorni metar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ove količine usporedimo s prosječnima za svibanj, vidjet ćemo neke zanimljivosti. U ova četiri dana u mnogim gradovima palo je više nego što inače padne tijekom cijeloga mjeseca! Recimo u Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu nije ni čudo da je došlo do poplavljivanja jer naprosto zemlja i rijeke ne mogu primiti toliku količinu vode", objasnio je Vikić-Topić. 

Dodao je kako je najgore prošlo, no ipak će biti još obilne kiše, ali ono što je utješno jest da vrlo vjerojatno neće biti baš tako obilna kao što je bila proteklih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem sustava Meteoalarm, DHMZ je izdao upozorenje drugog stupnja za sutra za Slavoniju. Tamo se večeras i sutra očekuje obilnija kiša, moguće je do gotovo 60 litara po četvornom metru. I drugdje u zemlji su mogući pljuskovi, grmljavina, a u Dalmaciji čak i tuča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo