Reakcije na Vladinom Fejsu na predstavljeni porez na nekretnine

Na Vladinom Facebook profilu su, nakon predstavljanja dugo najavljivanog poreza na nekretnine, stigle i prve reakcije građana.

22.11.2012.
20:44
VOYO logo

"Jedan upit vezn za ovaj vaš dugo spremani zakon o porezima na nekretnine: Znači zanima me ako ste do jučer poticali mlade i sve stambeno nezbrinute da kupuju nekretnine, te da će biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretninama do 50m2, te ste to nazivali "prvom nekretninom", a sada odjednom tim istim ljudima koji su do sada kupovali nekretnine i dizali kredite koje će otplaćivati narednih 20-30 godina oporeziti novim smislom tih "prvih nekretnina" i to po poreznoj stopi kao i sve one koje žive u podstanarstvu ili u nasljeđenim stanovima. Kako je moguće da u ozbiljnoj državi možete zakonima obećavat nešto što u par mjeseci ili dana promijenite?", kaže jedan građanin.

"Po kojem ključu se je opredjelilo na ovo rješenje poreza na imovinu? Koja Europska zemlja ima sličan porezni zakon na imovinu? ... Vlada nam samo naturuje poreze i obveze. Da li je sebi Vlada postavila kakve obveze ili Vlada radi a ne odgovara za ništa, kao sve Vlade do sada", kaže drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"LIJEPA MOJA DOMOVINO! Hvala ti na još jednom porezu kojeg nije oslobođen niti starac koji je cijeli život kopao kanal da bi sagradio svoju malu kućicu i pružio krov nad glavom svome djetetu. Danas u svojoj "zlatnoj" dobi živi u istoj toj kućici, prima mirovinu od 1.100 kn i s njome svojoj bolesnoj kćerki, kojoj lijepa moja domovino nisi priznala invaliditet, kupuje ljekove. Hvala Vam, cijenjeni gospodine Liniću i cijeloj vašoj stranci, kojoj sam do prije svega godinu dana i sama dala svoj glas za Plan 21, na svim stavkama prijedloga zakona o porezu na nekretnine", napisala je jedna građanka.

Na pitanje "Poštovana vlado, molim Vas objasnite mi zašto bih morao plaćati porez na imovinu? Što ću ja dobiti za novce koje ću eventualno uplatiti?", iz Vladinog tima su uz objašnjenje 'smisla' ovog poreza citirali ministra financija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Linić temeljito je objasnio dugoročni cilj poreza na imovinu i zaokret u načinu razmišljanja ukoliko želimo biti normalna država prilagođena tržišnim uvjetima: Koliko god koštale promjene, mi ih moramo uvesti i provesti. Sam efekt prve faze bit će značajan. Smatramo da ćemo upeterostručiti iznos najmova i vjerojatno natjerati ljude da urede svoje imovinske odnose što činimo i naporima za legalizaciju objekata. Napokon želimo srediti sve ono što je potrebno da Hrvatska zna koliko ima bogatih građana, kakvu imovinu i s kojom funkcijom.

Mnogi će se sada opredijeliti za riješit se imovine ako ju ne mogu privesti funkciji. Jednostavno će se pokušati ili riješiti imovine ili ju prepustiti onima koji mogu. Tu govorimo i o građevinskom zemljištu. Moramo shvatiti i poticaj - imate imovinu; mi tražimo da ju stavite u funkciju i imat ćete manje izdatke. Pravo bogatstvo ovog sustava je u drugoj i trećoj fazi kada gradonačelnici budu obećavali pred biračima da će izgraditi školu, sportsku dvoranu ili nešto drugo, ali u zamjenu za povećanje poreza na nekretnine. Vrijeme je da se počnemo odgovorno ponašati. Ne bih o samim efektima druge i treće faze. To je sustav koji će se nadograditi tijekom narednih godina. Porez na nekretnine je za lokalne potrebe i lokalne projekte. Građani mogu odabrati skromniji porez i skromniji standard, ali i obrnuto - nešto veći porez za veći standard. Ovo je ulaganje u sustav i osnove su za razvoj lokalne samouprave i veću decentralizaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo