REAKCIJE IZ HRVATSKE Kovač: / 'Ovo je snažan udarac, ali neće biti posljedica za nas'

Image

Referendumsku odluku građana Ujedinjenog Kraljevstva da napuste Europsku uniju prokomentirali su tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač te njegova prethodnica na tom položaju Vesna Pusić.

24.6.2016.
11:08
VOYO logo

Kovač je za N1 televiziju izjavio da je to 'snažan udarac jedinstvu Europske unije koji dolazi u nezgodnom trenutku kada smo još izloženi posljedicama migrantske i dužničke krize'.

Kovač: Institucije EU udaljile se od običnih ljudi

"Odluku treba respektirati, ona govori o tome da postoji nezadovoljstvo među ljudima u Velikoj Britaniji što se tiče EU. Treba nam malo vremena da razmislimo kako dalje. Zalažem se za javnu raspravu u EU, među zemljama članicama, i moramo vidjeti kako je efikasnije možemo organizrati, kako bismo je mogli presložiti. Morali bismo razgovarati o ovlastima EU, njezinih institucija, i približiti ih građanima", kazao je Kovač dodajući kako mu se čini da su europske institucije previše udaljene od običnog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGOVORNICI OSTANKA: /

'Ovo je tužan dan za Europu i Britaniju'

Image
ZAGOVORNICI OSTANKA: /

'Ovo je tužan dan za Europu i Britaniju'

"Nismo toliko gospodarski vezani za Britaniju"

Što se tiče mogućih učinaka ove britanske odluke po Hrvatsku, Kovač kaže kako ne očekuje značajnije ekonomske posljedice.

"Hrvatska nije toliko gospodarski vezana za Britaniju. Trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi jednu desetinu trgovinske razmjene koju Hrvatska ima sa Slovenijom, Njemačkom ili Italijom. Nema tu nekih većih ekonomskih posljedica", kazao je Kovač dodavši da ne strahuje ni od toga da će ova odluka utjecati na proces proširenja Unije, naročito u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, GLYN KIRK

Pusić: Referendumi su diskutabilan način odlučivanja

Vesna Pusić drži jučerašnji referendum događajem uz bok rušenju Berlinskog zida, iako je po svome smjeru suprotan.

"Ono je bilo jedno otvaranje i širenje europske ideje, a ovo je ne samo krajnje loša odluka za Britaniju, nego i vrlo opasna za Europu. Može značiti početak destrukcije te europske ideje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mogućnosti da ovime započne domino-efekt sličnih referenduma i u drugim članicama EU, Pusić je kazala kako su "referendumi vrlo diskutabilan način odlučivanja jer otvaraju prostor za momentalne populiste za izražavanje nezadovoljstva". U slučaju britanskog referenduma, kaže Pusić, strah i emocije nadvladale su razum, što vješto koriste demagozi i populisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugoročno loša stvar za sve strane"

"I ova ideja za referendum nastala je kao kratkoročna ideja upotrijebljena od Camerona u kampanji, a sada se pretvorila u dugoročno lošu stvar i za Veliku Britaniju i za Europu. Jer ako druge članice krenu sličnim putem, to će svakako imati posljedice za Hrvatsku. Nije slučajno da su nam industrija i izvoz počeli rasti od našeg ulaska u EU. Velika Britanija je sa svojim distanciranim odnosom prema EU držala dobru ravnotežu. Često što su Britanci govorili što su mnogi drugi mislili, ali nisu htjeli reći. Zato je njihovo prisustvo doprinosilo uravnoteženijem stavu i odlučivanju. Bez njih, pitanje je hoće li i druge države pokrenuti taj proces", zaključila je.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo