KREĆE RUŠENJE NASELJA / U Plinarsko naselje stižu specijalci, Rome sele u Petruševec: 'Osjećam se užasno, strah nas je!'

Dvadesetak romskih obitelji koji ovdje žive, tijekom dana su se pripremali za selidbu

3.7.2019.
22:55
VOYO logo

Samo par stotina metara od Radničke ulice, otmjene zagrebačke biznis zone pune nebodera i banaka, nalazi se Plinarsko naselje. Bez kanalizacije, puno straćara i smeća, već desetljećima to je dom brojnim romskim obiteljima. Ali samo do sutra ujutro, kada kreće rušenje naselja.   

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dvadesetak romskih obitelji koji ovdje žive, tijekom dana su se pripremali za selidbu. Većina bi ih u četvrtak ujutro trebala preseliti u Petruševec gdje zagrebački gradonačelnik planirati smjestiti 29 romskih obitelji. Prošli tjedan to nije dobro prošlo - građani su se ondje žestoko usprotivili i svojim tijelima zapriječili useljavanje jer zgrada nit je legalizirana ni građena za stanovanje, što su nam potvrdili i sami Romi u Plinarskom naselj. 

"Mi smo se borili protiv prenamjene te zgrade jer nije podešena za stanovanje. Mi smo protiv doseljavanja bilo koga", kazao je Pero Diankov, građanska inicijativa Mjesnog odbora Petruševac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa stanovnicima u Plinarskom naselju, koji ondje po svemu sudeći provode zadnju noć, bila je RTL-ova reporterka Aida Šukurica. U 7 ujutro dolaze bageri koji će srušiti Plinarsko naselje kakvo sada postoji.

"Užasno se osjećam, jako mi je teško. Napuštam svoj dom u kojem godinama živim, bez obzira u kakvim god on uvjetima bio - i derutnim i nehumanima, ovo što su nam napravili još je nehumanije", kazala je Tihana Kučiš, stanarka Plinarskog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira što smo se ovdje stiskali u puno manje kvadrata, tih 68 kvadrata je još gore, zato jer to nije stambena zgrada, to su uredski prostori. Moja obitelj, ne vjerujem da će uspjeti živjeti tamo, a kamoli se integrirati i nastaviti s normalnim životom što smo čekali dugi niz godina. Smatrali su da će nam dati bolje uvjete, da možemo početi ispočetka novi život, ali ovo je još gore nego sada", kaže Tihana. 

Ujutro će u Plinarskom naselju biti i specijalci, a Tihana kaže to dodatno ulijeva strah i nelagodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se bojim, djeca su u strahu, pogotovo na spomen policije i specijalaca. Mi nismo kriminalci, nismo nikome ništa napravili, ne razumijem zašto toliki pritisak na nas vrše. Moramo se prisilno proseliti, ali nitko nije rekao da će raditi prosvjede, a oni će opet dovesti specijalce da nas nadziru", kaže Tihana. 

Kako se neslužbeno doznaje, na mjestu Plinarskog naselja trebao bi niknuti jedan hotel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo