osijek / Radnih mjesta ima, ali ih nema tko popuniti: Mladi ne žele raditi u vrtićima?

Image
Foto: Thinkstock

Na natječaj koji je raspisao Dječji vrtić Osijek prijavilo se smo 39 odgajateljica, dok se 2014. godine prijavilo tri puta više

8.7.2018.
18:09
Thinkstock
VOYO logo

Na natječaj koji je raspisao Dječji vrtić Osijek prijavilo se smo 39 odgajateljica, dok se 2014. godine prijavilo tri puta više, piše Glas Slavonije

Tih 36 kandidata javilo se na natječaj gradske predškolske ustanove raspisan 5. lipnja kojim se tražilo 33 odgojiteljice. Četiri godine ranije, na natječaj Dječjeg vrtića Osijek koji je tražio 16 odgajateljica, javilo čak 109 kandidata. Tada nije bilo radnih mjesta, a u skorijoj budućnosti mogla bi se dogoditi obrnuta situacija. Odnosno, da radnih mjesta ima, ali da ih nema tko popuniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva generacija odgajatelja koja je 1970-ih diplomirala na nekadašnjem Pedagoškom fakultetu krenula je u mirovine. 

"U sklopu posljednjeg natječaja primali smo deset odgojiteljica na neodređeno vrijeme i njih 23 na određeno vrijeme. Prethodno tomu, imali smo nedavno i natječaj za još 13 odgojiteljica koje smo zapošljavali na neodređeno vrijeme, a i nekoliko za upotpunjavanje mjesta kolegica na bolovanju. Kandidata koji se prijavljuju sve je manje, a naše potrebe rastu sa sve većim brojem umirovljenja. Za sada situacija nije alarmantna, nekako se pokrivamo, ali ako ubuduće ne bude odgojiteljica na tržištu rada, biti će prisiljeni zapošljavati kadar iz srodnih struka ili pripravnike, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na problematiku nedostatka odgojitelja na istoku Hrvatske ukazuje i Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja.

"Veličina prosječne jasličke odgojno-obrazovne skupine u Osječko-baranjskoj županiji (15,9) kreće se oko prosjeka RH (16,3). Prosječna vrtićka skupina (23,4) nepovoljnija je, odnosno nadilazi prosjek RH (22,6), kao i broj djece po odgojitelju (11,9 naspram 10,4 u RH). Kako bi se do 2030. godine ostvarili barcelonski ciljevi uz trenutni državni pedagoški standard, procjenjuje se da je potrebno 978 dodatnih odgojitelja, znatno više od 464 trenutačno zaposlena odgojitelja. Štoviše, treba voditi računa i o tome da je čak polovina trenutno zaposlenih odgojitelja (45,9%) starija od 50 godina te će se do 2030. godine umiroviti", poručuju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osječko-baranjskoj županiji provodi preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja na koji se godišnje upisuje 90 studenata. Međutim, treba imati na umu da neće svi studenti ostati u toj županiji nakon stjecanja diplome, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo