SABORSKI MANDAT / Jankovics o slučaju punomoći Banožićeve odvjetnice: 'Đulabićeve teze su promašene'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika', izjavio je Jankovics

17.11.2023.
13:48
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik, potvrdio je nam je to predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics.

"Ovo je presedan, nikad se nije dogodilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego da je to napravio preko punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika", rekao nam je Jankovics koji je iznenađen potezom Banožićeve odvjetnice koja je to za njega napravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina izjavila je u četvrtak ekskluzivno u RTL-u Danas potvrdila da je putem punomoći zatražila aktivaciju Banožićeva mandata u Saboru i automatsko stavljanje u mirovanje, te daje i Vladi podnijela zahtjev za 6+6 opciju po kojoj Banožić ima pravo da još šest mjeseci prima punu plaću te još šest pola plaće. Navela je da je i ranije zastupala Banožića putem punomoći i da je to napravila i ovoga puta u njegovu interesu kako bi dobio vremena odlučiti hoće li se kasnije aktivirati u politici ili ne.

Otkrila je i da sad već bivši ministar ima više prijeloma te da ga osobno nije posjetila u bolici. On je i dalje u KBC Osijek gdje su za ga zaprimili nakon teške prometne nesreće u kojoj je poginuo muškarac drugog vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL EKSKLUZIVNO DOZNAJE! /

Mandatno-imunitetno povjerenstvo u utorak će razmatrati zahtjev da se saborski mandat Banožića stavi u mirovanje

Image
RTL EKSKLUZIVNO DOZNAJE! /

Mandatno-imunitetno povjerenstvo u utorak će razmatrati zahtjev da se saborski mandat Banožića stavi u mirovanje

Povjerenstvo je, podsjetio je, imalo slučaj bivšeg ministra gospodarsva Darka Horvata koji je svojedobno osobno potpisao zahtjev za aktivacijom mandata, ali ga je odvjetnik predao.

Predsjednik MIP-a ranije nam je najavio i da će se sjednica MIP-a, na kojoj će razmatrati potez Banožićeve odvjetnice biti idući utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i kako je zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata i njegovo mirovanje iz osobnih razloga, podnijet pravovremeno, dakle unutar roka od osam dana, ali da treba vidjeti je li on utemeljen.

Pravni stručnjak Vedran Đulabić za Jutarnji list sve je komentirao rekavši da je "to stvar koja može biti dvojbena ali i to bi se moglo riješiti kada postane svjestan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jankovich je za Danas.hr komentirao Đulabićevu izjavu te rekao: "To je potpuno promašeno. Sabor ne odlučuje o upravnim stvarima, niti je Zakon o općem upravnom postupku na naše odluke primjenjiv. U suprotnom bi se i drugi instituti Zakon o upravnom postupku mogli primijeniti, pa tako i primjerice prigovori i žalbe na naše odluke. Odlučujemo u postupcima 'sui generis', u skladu s Poslovnikom i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji ni u jednom dijelu ne upućuju na Zakon o općem upravnom postupku. Sabor je zakonodavni tijelo, tijelo vlasti, a ne tijelo javne uprave. Zamislite samo situaciju da se Banožić iz mogućeg komatoznog stanja probudi nakon izbora, pa po Đulaboćevoj logici može tražiti aktivaciju u novom sazivu. Bez veze".

POGLEDAJTE VIDEO: Banožićeva odvjetnica ekskluzivno za RTL Danas:'Ne vraća se u Sabor, aktivirat će povlasticu 6+6. ima prijelome'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo