PRVO PRIZNANJE JEDNE BANKARICE: / 'Klijentima sam morala govoriti da su krediti u švicarskim francima povoljniji'

Image
Foto: AFP
3.11.2017.
15:11
AFP
VOYO logo

"Udruga Franak došla je u posjed ovjerenog priznanja u kojem jedna bivša bankarska službenica iz susjedne BiH pod moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje da je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF u spornom razdoblju počevši od 2005. godine kada su takvi toksični krediti plasirani na tržište", stoji u priopćenju udruge Franak.

Image
KORISNICI KREDITA U ŠVICARCIMA OVU SU PRESUDU DUGO ČEKALI: /

Pročitajte najnoviju odluku Vrhovnog suda u slučaju 'Franak'

Image
KORISNICI KREDITA U ŠVICARCIMA OVU SU PRESUDU DUGO ČEKALI: /

Pročitajte najnoviju odluku Vrhovnog suda u slučaju 'Franak'

"Klijente nismo upozoravali na moguće negativne posljedice"

Uz priopćenje je priložen i preslik ovjerene izjave Dinele Dizdarević koja je od 2005. do 2016. godine bila zaposlenica Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar, odnosno današnje Addiko banke d.d. Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam instruirana od svojih nadređenih u banci da sugeriram klijentima zaključenje ugovora s valutnom klauzulom u CHF, te da ih informiram u tom smislu da se radi o najpovoljnijim kreditima na BH tržištu, jer se otplata vrši u valuti KM koja će biti vezana na valutu CHF, a koja je najstabilnija europska, pa čak i svjetska valuta, te da ako bi se dogodila promjena vrijednosti valute euro u odnosu na KM, da tržišna kretanja CHF upućuju na činjenicu da ta valuta neće mijenjati svoju vrijednost u budućnosti", stoji u njezinoj izjavi.

U izjavi navodi kako su je nadređeni instruirali da klijentima kaže kako se u tim kreditima ugovara promjenjiva kamatna stopa koja je najniža u odnosu na sve druge kredite u BiH, te da je to dodatni razlog zašto bi trebali zaključivati takve ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klijente nismo upozoravali na bilo kakve negativne buduće posljedice zaključenja ovih ugovora, tim prije što smo im iste preporučivali, a kao kreditni službenik u banci sam posebno ocjenjivana u pogledu broja plasmana ovakvih ugovora, kao i ostali kreditni službenici koji su bili angažirani na plasmanu ugovora s valutnom klauzulom u CHF. Ističem da je banka svjesno smanjivala visinu kamatne stope kod ovakvih ugovora za 1-2 posto, upravo zbog svega gore navedenog. Cilj je bio da se što više klijenata privuče da zaključi ove ugovore, a o svemu što sam u ovoj izjavi iznijela spremna sam svjedočiti pred svima državnim organima i institucijama", stoji u izjavi Dinele Dizdarević.

HTJELE SE IZVUĆI OD KONVERZIJE ‘ŠVICARACA’ Ustavni sud zadao konačan udarac bankama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prijevari"

Iako je riječ o primjeru iz BiH, Udruga Franak napominje da se "radi o istoj praksi i o istim bankama koje posluju na području regije".

"To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruzi Franak godinama govorimo u javnosti – riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prijevari banaka kako bi se ostvario ekstra profit. Banke su takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji", proučuju iz Udruge Franak dodajući kako imaju pouzdana saznanja o svjedočenjima osobnih bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima svjedoče o istomu o čemu je u svojoj izjavi progovorila bankovna službenica iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu apeliraju na priziv savjesti zaposlenika banaka pozivajući da javno progovore o napucima i naredbama koje su dobivali od svojih pretpostavljenih.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo