Prometni redari će nas opasno 'opelješiti'

Načelnik prometnih redara kaže da nije dobio nikakav nalog da građane mora pojačano kažnjavati. Ipak, priznaje da iznos od 16,5 milijuna može lako naplatiti.

23.12.2009.
12:54
VOYO logo

Zagrebačka gradska uprava nekoliko je puta poručila kako osnovni smisao djelovanja prometnih i komunalnih redara nije kažnjavanje građana nego uvođenje prometnog reda.

No, u javnom dokumentu, novom prijedlogu proračuna za 2010., koji iznosi 7,4 milijarde kuna, eksplicitno je navedeno da prometni redari u sljedećoj godini građane pošto-poto moraju 'opelješiti' za 16,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi to ostalo nepoznato da Gradska skupština nije zahtijevala smanjenje proračuna od 7,4 milijarde kuna.

Ured za financije pristao je smanjiti prihode od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada za 140 milijuna kuna, ali 40 milijuna kuna kompenzirat će utjerivanjem novca od građana, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su, osim pojačanog rada prometnih redara, gradski oci predvidjeli i pojačanu kontrolu zakupa poslovnih prostora i javnih gradskih površina, čime će pokušati namaknuti taj novac.

Iako građani nisu ni najmanje krivi za 'rupu' u gradskoj blagajni, upravo će oni platiti zbog neodgovornosti gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da primarni zadatak prometnih redara ipak nije uvođenje reda nego kažnjavanje, bilo je jasno i po tome što su i prije rebalansa proračuna trebali 'ispuniti kvotu' u kažnjavanju.

Tako im je, u prvom prijedlogu proračuna, prva zadaća u 2010. bila naplatiti 10,5 milijuna kuna kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije su shvatili da prihodi od poreza i prireza na dohodak neće biti očekivano visoki, pa su zaključili da bi možda bilo najbolje naplatiti još šest milijuna kuna kazni.

Damir Dekanić, načelnik prometnih redara, ističe da 'nije ovlašten niti kompetentan' davati izjave o kažnjavanju, no ipak priznaje da se iznos od 16,5 milijuna kuna može naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam dobio nikakav nalog da moram pojačano kažnjavati građane i ne vjerujem da ću ga dobiti. No, smatram da će se nadzor pojačati, a očekujem i da će broj redara u budućnosti biti sve veći. Sada ih je samo 25, a pokrivamo 17 gradskih četvrti, pa je realno predviđati pojačanja", kazao je Dekanić, piše Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-200912220285006 arti-200910160287006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo