PROCURIO MAIL KOJI DOKAZUJE DA JE MORH SVE ZNAO JOŠ 2017.? / 'Zatražite dokaz da su Izraelci dobili dozvolu Lockheed-Martina'

Image
Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Iz američkog veleposlanstva još 2017.

14.1.2019.
22:01
Luka Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

U Ministarstvo obrane stigao je još 6. prosinca 2017. godine e-mail u kojem iz američkog veleposlanstva jasno upozoravaju Hrvatsku da Izrael nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti, izvještava Index. Mail tako opovrgava Krstičevićeve tvrdnje da nema njegove odgovornosti u nabavci borbenih zrakoplova.

MORH nije opvrgao e-mail u službenom odgovoru Indexu. Na pitanje zašto se nisu držali preporuka američke strane rekli su da taj mail nije dio 'službenih akata' pa nije relevantan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR KRSTIČEVIĆ: /

'Krenut ćemo u nov proces nabavke borbenog zrakoplova, bit će najbolji'

Image
MINISTAR KRSTIČEVIĆ: /

'Krenut ćemo u nov proces nabavke borbenog zrakoplova, bit će najbolji'

Dozvola nije dana i moguće da neće biti dana

"Pozdrav Petre,

Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu", stoji u mailu američkog veleposlanstva u Hrvatskoj krajem 2017. godine dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića zadužen za obrambenu politiku.

Plenković: Još nema odluke ni nove ponude za vojne zrakoplove

Podsjećamo, na pitanje novinara ide li naša zemlja u izravnu nagodbu s SAD-om u nabavi šest aviona kako je sugerirao ministar obrane Damir Krstičević, Plenković je rekao da nema nikakvih odluka o bilo kakvom novom modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su danas na sjednici Vijeća za obranu i Vlade zaključili da je odluka o odabiru izraelske ponude o nabavci F-16 Barak, nakon što je ih je Izrael i formalno prošli tjedan izvijestio kako nisu u mogućnosti realizirati tu ponudu, stavljena van snage, kao i cijeli proces do tada.

Naveo je kako sada slijedi detaljna analiza te će nakon toga vidjeti kada i kako definirati novi model. "Nema još nikakve odluke niti nikakve nove ponude", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratificiranje sporazuma o granici s BiH

Upitan namjerava li ratificirati međunarodni sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je kako bi bilo dobro da BiH ratificira taj sporazum koji je u privremenoj primjeni od 1999. i na temelju kojeg Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju.

Izvijestio je da su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a razmotrili pripreme za početak nove sjednice Hrvatskog sabora te aktualnosti o današnjoj odluci vlade o stavljanju van snage odluke o nabavi višenamjenskih borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, razmotrili su i novu podjelu NUTS 2 regija u Hrvatskoj, slijedom obaveze prema Eurostatu. Istaknuo je kako će nova i pravednija podjela zemlje omogućiti kvalitetniji i brži razvoj onih krajeva Hrvatske koji trebaju smanjiti nejednakosti u odnosu i na razvijenije dijelove te ubrzati bržu konvergenciju Hrvatske u cjelini s razvijenim dijelovima EU.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo