PROBUDILE SU SE ZMIJE: / U Istri posljednjih dana uočeno nekoliko primjeraka u šahtovima, evo što kažu stručnjaci

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Toplijim vremenom, vraćaju se i zmije

3.3.2019.
14:50
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Posljednjih je dana u šahtovima uočeno nekoliko zmija, doznaje Glas Istre od Nediljka Landeke iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Unatoč nagađanjima, kaže, nema službenih podataka da u Istri ima riđovki te se često mladi kravosas zamjenjuje za otrovnu riđovku.

Isti je list objavio i fotografiju zmije snimljenu kod Gajane - radi se tu o odraslom poskoku za kojeg se pretpostavlja da je tu prezimio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dolaskom toplog vremena očekuje se još takvih slučajeva, a Landeka kaže kako treba umiriti ljude i reći da su ugrizi zmija rijetki, posebice otrovnica. Zmije su korisne i zaštićene pa ih se ne bi smjelo ubijati.

Savjeti stručnjaka

Zmije su jako osjetljive na vibracije pa se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne", kaže Landeka za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo