dovršena strateška procjena / Priprema projekta istraživanja i vađenja nafte i plina u Jadranu ušla u završnu fazu!

Priprema projekta istraživanja i vađenja nafte i plina u Jadranu ušla je u završnu fazu. Dovršena je strateška procjena utjecaja na okoliš u jednom od najvećih gospodarskih pothvata posljednjeg desetljeća

20.6.2015.
19:17
VOYO logo

Dovršetkom strateške studije utjecaja na okoliš, sve je spremno da država sklopi posao s naftnim kompanijama koje će u Jadranu tražiti naftu i plin. U burnoj javnoj raspravi, zaprimljeno je više od 2800 mišljenja. 

"Dobar dio njih je bio istih, ali je bilo i onih profesionalnih koji su ulazili u meritum stvari i koje smo uvažili. Tako da sve što je bilo argumentirano i korisno za veću zaštitu Jadrana je prihvaćeno", izjavio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 2855 pristiglih mišljenja, 18 su poslala državna ili lokalna tijela, a 2837 zaintersirana javnost. Na stranicama ministarstva objavljeno ih je 2112 – a tiču se pretežno zaštite turizma, ribarstva, bioraznolikosti, I utjecaja buke. U nadležnoj agenciji ističu da je Hrvatska u projektu bušenja podmorja svoj okoliš zaštitila rigoroznije nego ijedna zemlja Europske unije. 

"Upravo mjera kojom se ograničava istraživanje i eksploatacija kada su u pitanju istražna bušenja, na način da se ona ne smiju planirati na udaljenosti manjoj od 10 kilometara od zaštićenih područja", dodaje Barbara Dorić, direktorica Agencije za ugljikovodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, koalicija hrvatskih organizacija za zaštitu okoliša SOS za Jadran s talijanskim kolegama, iz Rovinja i dalje traže od ministra da zaustavi, kako tvrde, štetan projekt. 

"Želimo poručiti hrvatskim građanima da mi od referenduma ne odustajemo. Ukoliko ministar Vrdoljak ne zaustavi potpisivanje štetnih ugovora, smatrat ćemo ga diretkno odgovornim za nepoštivanje volje građana", kazala je Marija Tomac, SOS koalicija za Jadran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Hrvatska je o tome dovršila prekogranične konzultacije sa Italijom, Slovenijom i Crnom Gorom. Potpisivanje ugovora s pet naftnih kompanija očekuje se sredinom srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo