'BIO IH JE PUN PARK' / Prijete li ilegalne migracije zbog rata u Izraelu? Evo što se događa na našoj granici s BiH

Granični prijelaz Bogovolja otvoren je samo za lokalno stanovništvo

25.10.2023.
9:20
VOYO logo

RTL je obišao najvažnija mjesta uz granicu, baš u danima kada talijanske obavještajne službe govore o džihadističkim ćelijama, uključujući i "balkanske lavove", od kojih se neke nalaze u BiH, predstavljaju novu prijetnju sigurnosti Europe.

Granični prijelaz Bogovolja otvoren je samo za lokalno stanovništvo. Od tamo rijeka Korana kilometrima prema jugu tvori prirodnu granicu između Hrvatske i BiH. Istodobno, još južnije, u Dalmaciji upravo se najavljuje organizacija seoskih straža koje bi čuvale stanovništvo od ilegalnih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRATKO JE TRAJALO /

Slovenci odlučili: Uvode nadzor na granicama s Hrvatskom, evo kada stupa na snagu suspenzija Schengena

Image
KRATKO JE TRAJALO /

Slovenci odlučili: Uvode nadzor na granicama s Hrvatskom, evo kada stupa na snagu suspenzija Schengena

'Pun park je bio, mi domaći nismo imali gdje sjesti'

Tako barem govori gradonačelnik Sinja Miro Bulj. Što o takvoj ideji misle u općini Cetingrad, koja je još od prvog migrantskog vala najizloženija ilegalnim prelascima granice?

Nezavisna načelnica Općine Marina Kalić ima povjerenja u policiju. "Mislim da za takvim stvarima za sada nema potrebe. Mi smo u komunikaciji s našom policijom, slušamo ih i vjerujemo im. Prema njihovim riječima, ima ih dovoljno i rade svoj posao kako bismo mi ovdje bili sigurni", kaže Kalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduća destinacija, Sinj gdje je prije mjesec i pol dana u dvorištu policijske stanice obrada velike skupine migranata bila svakodnevna pojava. Dvorište policijske stanice danas zjapi prazno, a priljev migranata je smanjen.

Potvrđuju to i Slunjani. Četiri gospođe koje svakoga dana sjede u glavnom gradskom parku dobro se sjećaju kako je ljetos migranata bilo na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pun park je bio, mi domaći nismo imali praktički gdje ni sjesti. Ali, Bogu hvala, tada je bilo ljudi, sada se to valjda sredilo. Sad imaju svoje prihvatilište negdje dalje pa ih valjda odvoze tamo", kaže Vinka Pukina.

Otvaranje većeg prihvatnog centra

U privremenom prihvatilištu kod Slunja migranata više nema. Šatori su srušeni, zbog vjetra, ali za pretpostaviti je da se na to mjesto migranti više neće vraćati. Osim što je smanjen pritisak, uskoro se očekuje otvaranje većeg prihvatnog centra kod mjesta Krnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš ispred tog centra je za srijedu najavljena konferencija za medije predsjednika Domovinskog pokreta.

Na pitanje koliko se kaznenih djela ili prekršaja povezuje s ilegalnim migrantima, u MUP-u kažu da je riječ o statistički zanemarivom broju koji bi se izražavao u promilima. Ipak, to ne znači da tema zaštite granica neće dominirati uoči i u superizbornoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo