'U UKRAJINI SE ZALJUBIO U DJEVOJKU' / Hrvat poginuo nakon eksplozije protutenkovske mine, obitelj i prijatelji u šoku: 'To je trebao biti humanitarni koridor...'

Image
Foto: Facebook

Andro Fabijanić radio je za udrugu 'Za heroje' iz grada Dnjipra koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć ukrajinskim borcima

16.9.2022.
11:53
Facebook
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je potvrdilo smrt hrvatskog humanitarca u Ukrajini, dodajući da njegovoj obitelji pruža konzularnu i drugu pomoć.

"Potvrđujemo informaciju o smrtno stradalom hrvatskom državljaninu, koji je u Ukrajini radio za nevladinu humanitarnu organizaciju", rečeno je HINI ini iz MVEP-a. "Konzularna služba MVEP-a, zajedno s Veleposlanstvom u Ukrajini, pruža obitelji svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Novog lista, riječ je o 29-godišnjem Zagrepčaninu koji je poginuo u utorak, prilikom eksplozije protutenkovske mine. Kako navode novine, Andro Fabijanić radio je za udrugu "Za heroje" iz grada Dnjipra koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć ukrajinskim borcima.

Image
TUŽNA VIJEST /

Hrvatski humanitarac poginuo u Ukrajini: Već je imao kartu za povratak kući, a onda se dogodila tragedija

Image
TUŽNA VIJEST /

Hrvatski humanitarac poginuo u Ukrajini: Već je imao kartu za povratak kući, a onda se dogodila tragedija

Obitelj i prijatelji u šoku

"Želim govoriti o njemu, jer ne smije biti zaboravljen", rekla je za Jutarnji list bliska prijateljica Fabijanića (29), koja je u šoku kao i svi njegovi bližnji koji su se nadali skorom povratku kući. "U ponedjeljak smo se čuli, no sljedeća poruka koju sam mu poslala nije bila dostavljena", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je Andro bio hrabar, zanimljiv i oduvijek sklon pomaganju. U Ukrajinu se zaljubio odavno te je 2014., kao 21-godišnjak, otišao pomoći u funkciji vojnika.

"Bio je ranjen, skoro je ostao bez noge, ali to ga nije spriječilo da opet ode, ovaj put u sklopu humanitarnog rada", ispričala je Andrina prijateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubio se u djevojku

Nakon 2014. ostao je vezan za Ukrajinu, zaljubio se u jednu djevojku, ljude, gradove, pa je često odlazio tamo. U međuvremenu mu je djevojka postala prijateljica. No, nakon toga je tijekom vremena tamo upoznao sadašnju djevojku, koju je desetak dana nakon početka agresije doveo na sigurno u Hrvatsku.

"Otišao je po nju i obitelj, a kako je bilo mjesta doveo je još jednu obitelj. Iako je govorio da više neće ići to je bilo jače od njega, tako da se za Ukrajinu zaputio prije nešto više od mjesec dana. Trebao se vratiti", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andro je rođeni Zagrepčanin, završio je psihologiju, a prije desetak godina zaljubio se u fitness i postao trener. "Često smo se čuli, čak smo se i smijali kada bi rekao da je prespavao neka bombardiranja. Ali kada bih mu rekla da se nadam da će rat brzo završiti rekao bi mi da to ne izgleda tako. Da će trajati godinama", dodala je.

Iza sebe je ostavio majku i brata, koji očekuju da se njegovo tijelo prebaci u Hrvatsku. "Zadnje kamo su išli, što mi je rekao, bio je Sloviansk. To je trebao biti humanitarni koridor, a što se dogodilo po putu i zašto je tako moralo biti, ne znam. Njegova obitelj mi je rekla da su svaki dan u kontaktu i da se rješava papirologija za prijevoz u Hrvatsku", rekla je Andrina prijateljica za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo