SINDIKATI UVJERLJIVO ODBILI PONUDU VLADE: / 'Oni sada pokušavaju požar gasiti benzinom, nismo zadovoljni, štrajk ide dalje punom snagom'

Image
Foto: Screenshot/N1

"Sustav obrazovanja je nezadovoljan, štrajk ide dalje, a problemi se konačno moraju početi rješavati", rekla je Sanja Šprem

29.11.2019.
10:36
Screenshot/N1
VOYO logo

Školski sindikati objavili su danas rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade za povećanje njihovih plaća i okončanje štrajka u školama. U srednjim školama 88,93 posto djelatnika odbilo je ponudu, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

"Odbijanje ponude Vlade ima dvoznačnu poruku: zaposleni žele riješiti izmjene svog statusa kroz izmjene koeficijenata i ne žele se cjenkati s dodacima na plaću. Odazvat ćemo se na svaki sastanak s Vladom. Ono što odbijamo je govor mržnje i netolerancije koji se počeo širiti društvenim mrežama. Mi sindikati to ne vodimo i nismo administratori. Molim i novinare da ne potiču objavljivanje govora mržnje u medijima", rekao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BLAŽENKA DIVJAK REAGIRALA NA SINDIKALNU ODBIJENICU: /

'Dijalog Vlade i sindikata treba hitno nastaviti, previše toga je na kocki'

Image
BLAŽENKA DIVJAK REAGIRALA NA SINDIKALNU ODBIJENICU: /

'Dijalog Vlade i sindikata treba hitno nastaviti, previše toga je na kocki'

Šprem: 'Sustav je nezadovoljan'

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja objavila je kako je u osnovnim školama ponuda Vlade odbijena s 95,26 posto.

"Val nezadovoljstva potaknulo je degradiranje naše struke. Potplaćenost nije jedini razlog, ima tu niz problema koje treba hitno rješavati. Muči nas sustav anonimnih prijava, nepotrebna administracija, zabrana zapošljavanja. Vlada ovakvim odgovorom mora shvatiti da su zaposlenici u zbornicama usporedili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva. Sustav obrazovanja je nezadovoljan, štrajk ide dalje, a problemi se konačno moraju početi rješavati", kaže Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U visokoškolskim ustanovama prijedlog Vlade odbilo je 69 posto zaposlenika, objavio je Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti.

"Vlada pokušava gasiti požar benzinom. Stanje je ozbiljno, oni u Vladi moraju ići prema kvalitetnom rješenju jer samo će se tako zaustaviti revolt. I mi nastavljamo sa štrajkom. Svaki tjedan štrajkamo po jedan dan", kaže Radeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

'Općine na nas vrše pritisak'

Mihalinec je napomenuo da se štrajk nastavlja punom snagom.

Šprem se požalila kako se na učitelje vrše pritisci da prekinu štrajk:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer i Vlada doveli su do ovoga. Ignorirali su dijalog. Najmudriji potez premijera bio bi pozvati sindikate ponovno za stol. Neka Vlada pokaže svoju mudrost. Pritisak rade svi i svakim danom je sve veći. Neke općine prisiljavaju zaposlenike da u ponedjeljak nastave s radom. Komunikacija je put rješavanja problema, bilo koji oblik pritiska možemo samo osuditi", rekla je Šprem.

Kaže kako, svi u Vladi pa i ministrica Divjak trebaju razmisliti o tome što je zapravo problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne platite li štrajk, sami ste odgovorni za posljedice'

"Kao sindikati očekujemo da dani u štrajku budu plaćeni", kaže Šprem.

Mihalinec je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluči li Vlada ne platiti štrajk, kriva je za sve posljedice. Nemojte poduzimati takve korake, ako su vam učenici u fokusu, onda idemo prema rješenju da se nastavnici i učenici vrate u školske klupe."

Naglašavaju kako je jedini mandat koji imaju prihvatiti 6,11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Članovi 'Preporoda' također odbili ponudu

Sindikat Preporod već je jutros objavio kako su glasovali njihovi članovi. Izjašnjavanje su proveli u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, a 88,03% onih koji su referendumu pristupili odbilo je ponudu Vlade.

"U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38%. Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati", priopćio je Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković sindikate zove na razgovor: 'Bio bi jako dobar signal da djeca idu u školu'

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak da će pozvati obrazovne sindikate ponovno na razgovor istaknuvši kako bi bio jako dobar signal da djeca idu u školu.

"Pozvati ih na sastanak i razgovarati što dalje", rekao je Plenković novinarima upitan kakav je njegov plan nakon što su sindikati odbili Vladinu ponudu. Nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu kazavši - uvijek nešto ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu sad samo apelirati na razum. Štrajk u školama od početka ima neobične konotacije. No, tražit ćemo rješenje, još ću jednom ponoviti koliko smo toga napravili po pitanju plaća. Učinili smo puno iskoraka, a pritom nismo zadužili sljedeće generacije. Financijska podloga utemeljena je na prihodovnoj strani proračuna. Krenemo li trošiti više nego što imamo, u svim segmentima ćemo vrlo brzo osjetiti korake natrag. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili bilo je jako dobro", rekao je jutros premijer Plenković.

Naglasio je da su iskoraci prema sindikatima bili "non stop" te ne bi bilo ponude 2+2+2 da Vlada nije odustala od smanjenja PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li u nastavku razgovora na stolu biti povećanje koeficijenata, kao što traže sindikati, odgovorio je kako treba prvo čuti sindikate danas.

Ustvrdio je da pitanje koeficijenata u načelu nije predmet pregovora između Vlade i sindikata. Navodeći kako je to "izrazito zamršena priča", premijer je kazao kako su svi svjesni da to treba napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo rekli - OK idemo sada napraviti premosnicu da riješimo ovo što je bitno - da nema financijske nepravde, 'ajmo onda zajedno dogovoriti da novi sustav plaća bude pravedan".

Aladrovića iznenadila odbijenica

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u petak da je iznenađen odbijenicom prosvjetara, ustvrdivši da je ponuda Vlade bila konstruktivna i kvalitetna, te je najavio da će se još danas sastati sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbijenica je vrlo visoka, iznenadilo me toliko odbijanje konstruktivne i kvalitetne ponude Vlade. Njome smo nadmašili financijska očekivanja, sada se radi o teškoj situaciji koja zahtjeva dodatnu pažnju u dijalogu sa sindikatima", rekao je Aladrović novinarima nakon potpisivanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora za državne službe.

ocijenio je kako situacija u kojoj su prosvjetni radnici odbili ponudu Vlade za povećanjem dodataka na plaću od 3+1+1 posto, uz rast osnovice od 6,12 posto za sve u javnim službama, nije logična ni racionalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nude im rast plaća od 10,4 posto

Premijer Andrej Plenković u srijedu je objavio konačnu ponudu sindikatima obrazovanja, koji štrajkaju već više od mjesec dana - na njihove zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto ponudio je rast plaća od ukupno 10,4 posto.

Povećanje bi se ostvarilo kroz rast osnovice putem Temeljnog kolektivnog ugovora za 6,12 posto za sve javne i državne službe i dodatke na plaću od četiri odnosno pet posto samo za zaposlene u obrazovanju, ako Vlada do 1. prosinca 2020. ne donese novu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Također, ako prihvate ponudu, učiteljima i nastavnicima platili bi se dani provedeni u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike