Pozivanje na red / Premijer ribao ministre sindikaliste: Kujundžić se povukao, no Divjak ne odustaje

Image
Foto: Patrik Macek/Marko Prpic/PIXSELL

U premijerovu krugu odbijaju tvrdnje o nepravdi prema prosvjetarima

4.10.2019.
8:22
Patrik Macek/Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministre koji sve češće djeluju kao sindikalci, a ne članovi Vlade tražeći povećanje plaća na red je jučer pozvao i premijer Andrej Plenković.

Kako Večernji list doznaje u Banskim dvorima, on je sve članove Vlade nakon jučerašnje sjednice pozvao na još jedan sastanak, na kojem ih je upozorio kako od njih očekuje da se ne ponašaju kao sindikalisti, tražeći isključivo povećanja u svojim resorima, nego da moraju djelovati odgovorno, kao dio kolektivnog tijela i biti odgovorni za fiskalnu disciplinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer im je jasno dao do znanja da moraju imati odgovornosti prema politici Vlade koja se temelji na proračunskom suficitu, rastu kreditnog rejtinga i smanjenju javnog duga. Kad bismo sada u cijelosti prihvatili zahtjeve za veće plaće, to bi otvorilo rupu u proračunu i vratilo zemlju na put zaduživanja", kazao je Večernjem listu izvor iz Vlade.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima zadovoljni su činjenicom da je ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer reterirao u odnosu na ranije tvrde zahtjeve za povećanje plaća u svom resoru budući da je medicinskim sestrama koje su jučer prosvjedovale na Markovu trgu poručio kako su se plaće u zdravstvu u zadnje tri godine povećale za 18 posto te kako se mora voditi računa o mogućnostima države.

Na "sindikalnoj liniji" ostaje, međutim, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja i dalje javno podržava sve zahtjeve učiteljskih sindikata, a u tome ima i punu potporu HNS-a. Iz te stranke poručuju kako se ne radi ni o kakvim ucjenama i pritiscima, nego o akcijskom planu koji je stranka usvojila još na proljeće i koji je čitavo vrijeme javno iznosila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U premijerovu krugu odbijaju tvrdnje o nepravdi prema prosvjetarima uz napomenu da se obrazovanju dalo više nego mnogim drugim resorima, kroz ulaganje u reformu i modernizaciju škola. Ističu i kako su sindikatima u obrazovanju u ovom trenutku ponudili maksimalno te smatraju da HNS "traži kruha preko pogače".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo