SITUACIJA POD KONTROLOM / Premijer Plenković obišao Karlovac pa spustio novinarki: 'Gospođo, ovo je vrlo važno da poslušate. Odite na Google'

Nakon sastanka Stožera civilne zaštite predviđene su izjave za medije, a potom slijedi obilazak okolnih područja

18.5.2023.
9:43
VOYO logo

Velike količine oborina dovele su do strašnih poplava diljem zemlje, a mnogi dijelovi i dalje se bore s vodenim valovima koji plave gradove i ceste. Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u posjetu Karlovcu i održao je radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. Nakon toga je dao izjave za medije.

"Karlovac je tradicionalno žrtva poplava. Dio grada je obranjen", rekao je Plenković i dodao da je situacija pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što nekoliko kućanstva nije dobilo pomoć, ne znači da se neće dogoditi. Potpredsjednik Medved će danas otići i u Sisak jer nam javljaju da tamo imamo neke probleme s branama", rekao je uvodno Plenković.

Na pitanje je li se na pojedinim mjestima moglo bolje reagirati, rekao je: "U Kostajnici koliko znam, Una je bila preko pet metara. Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Sustav obrane možda može biti bolji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RAVNO APOKALIPSI' /

Nevrijeme i poplave prouzročili ogromne štete i na sjeveru zemlje: 'Aktivirala su nam se i klizišta... strahota'

Image
'RAVNO APOKALIPSI' /

Nevrijeme i poplave prouzročili ogromne štete i na sjeveru zemlje: 'Aktivirala su nam se i klizišta... strahota'

'Od Bologne do Karlovca vam treba par sati, a tamo je poginulo 13 ljudi'

Bolje je nego što je bilo ranije, istaknuo je. "Pogledajte širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, bila je izvrsna koordinacija."

"Moramo imati element samoprevencije, pod broj jedan. Dalje, bitne su prirodne retencije koje imamo, na primjer, u Lonjskom polju. Treba voditi računa i o osiguravanju objekata. Neki su izgradile svoje kuće, a rizična su područja i onda osiguravajuće kuće ne žele dati da se osiguravaju te kuće na rizičnim područjima. Gospođo, ovo je vrlo važno da poslušate", rekao je Plenković jednoj novinarki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki je napor učinjen i i dalje će se štititi ta područja. Klimatske promjene, ekstremni uvjeti, veliki oborine... Ono što je nekada bio standard obrane jednom u sto godina se sada mijenja. Ovo što vidimo kod nas se događa u cijelom svijetu, događa se brže i svugdje. U Italiji je poginulo 13 ljudi u Bologni, a do Bologne možete doći od Karlovca za nekoliko sati."

"U Sisku je bila rasjedna pukotina, 50 posto je stabilizirano, a u jednom mjestu je došlo do incidenta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve informacije oko poplava u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo