Prekipjelo i sindikatima, najavili masovne prosvjede

Krajem ožujka ili početkom travnja i sindikati će krenuti u masovni prosvjed, ne pokaže li Vlada sluha za zahtjeve koje će im uputiti ovoga tjedna!

8.3.2011.
18:19
VOYO logo

Sindikalne središnjice zatražile su i da se definira datum izbora. Njihovi prvi zahtjevi tiču se jednog od najtežih hrvatskih socijalnih i moralnih problema - neisplate plaće i uplate doprinosa, i njih će na ovotjednoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća artikulirati šefovi pet sindikalnih središnjica.

"Ako naši zahtjevi ne budu naišli na uvjerljivo prihvaćanje, ili ako budu odbijeni bez argumentiranih razloga, pozvat ćemo članove na veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. Do tada podupiremo mirne prosvjede koji za cilj imaju boljitak radnih ljudi i građana – jednoglasno poručuju Vilim Ribić (MHS), Krešo Sever (NHS), Ozren Matijašević (HUS), Mladen Novosel (SSSH) i Damir Jakuš (URSH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali zahtjevi sindikata nižu se od pronalaženja instrumenata za smanjivanje kamata bez čega, ističu, nijedna vlast neće moći zemlju izvući iz krize, smanjenja stope poreza i doprinosa na dohodak, drastičnog povećanja poreza na bogate i ekstra imovinu, preko povećanja poreza na plaće bogatih te ukidanja povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis.

Nadalje, traže i uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu, stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje, restrukturiranje javne potrošnje, ukidanje bespovratnih potpora, eliminiranje rada na crno i oporezivanje financijskog kapitala. Pobrojali su i investiranje u staračke domove i vrtiće, povećavanje minimalne plaće, zahtijevaju i novi sustav odvjetničkih tarifa, ponovno reguliranje rada nedjeljom, daljnje ograničavanje rada na određeno vrijeme, promptnu naplatu svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital duguje te unapređenje inovativne proizvodnje i istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ostalim konkretnim mjerama, kao i s prijedlogom sustavnih promjena u društvenom i političkom sustavu zemlje, javnost planiraju uskoro i detaljnije obavijestiti.

"Imajući na umu pregovore oko ulaska u Europsku uniju, društvenu stabilnost i predstojeću turističku sezonu apeliramo na sve subjekte političkog života, uključujući vladu, predsjednika RH i oporbu da postignu konsenzus o datumima predstojećih događanja, uključujući i termin izbora i da to što prije objave", poručuju sindikalni vođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201103080384006 arti-201103080297006 arti-201103080015006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo