hrvatska na čelu eu / Nitko nije ni slutio koliko je izazovno predsjedanje pred najmlađom članicom

Tek nekoliko sastanaka oči u oči, pa se sve preselilo online

1.6.2020.
7:00
VOYO logo

Prvog siječnja Hrvatska je preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Dan po dan i danas je već pola godine. 

Pod sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova". Prije šest mjeseci nitko nije ni slutio koliko je izazovno predsjedanje pred najmlađom članicom.

Brexit, proračun EU, pitanje proširenja članstva na Zapadni Balkan i veliki summit u svibnju. Trebali su se susresti predstavnici Unije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Kad treba podvući crtu pod šest mjeseci, predsjednik Vlade kaže - krajnje neobično predsjedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na hrvatsku inicijativu, podsjećam, na hrvatsku inicijativu promijenjene su odluke koje su blokirale tri utjecajne članice o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To je doneseno u ožujku. Povijesna odluka. Kada se sve zbroji u ovim okolnostima, nažalost manje vidljivo nego smo htjeli u Zagrebu", kazao je Andrej Plenković.

Održao je govor u parlamentu.

''Prije šest i pol godina, Hrvatska je postala članicom Europske unije, kojoj je danas prvi put za kormilom'', kazao je Plenković u siječnju.

''Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu, potom zastupnik, pa se vratili u Parlament govoriti kao predsjednik Vlade države koja predsjeda EU-om. Svaka čast!'', poručila mu je Ursula von der Leyen, prredsjednica Eruopske Komisije.

Održani su brojni sastanci online. Da je bilo poteškoća - bilo je. U jeku predsjedanja Vlada je imala i problema s imovinskim karticama ministara.

"Gospodin ministar će objasniti o tome, ja uopće ne znam, nisam to pratio. Ali vidim, da mediji prate takve stvari, umjesto da prate zapravo naše predsjedanje", kazao je u jeku afere Gordan Grlić-Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Ministar vanjskih poslova o 6 mjeseci predsjedanja, danas govori ovako: ''Snažna Europa se može pokazati jedino na djelu, a ne na riječima. Mi smo osigurali da se donese Zagrebačka deklaracija u 20 točaka".

No, članstvo u Uniji Hrvatskoj je donijelo 75 milijardi kuna pomoći Fonda za oporavak. Pred Hrvatskom je još 30 dana predsjedanja. Postavljeni prioriteti na početku bili su Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna. Zadatak nakon Hrvatske dobiva Njemačka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo