Predsjedničke mirovine: Gotovini je dodijelio Mesić, Ceku je dobio od Tuđmana

General Ante Gotovina, brigadir Željko Dilber i brigadir HV-a Agim Ceku nalaze se na popisu osoba kojima su dodijeljene predsjedničke mirovine.

14.2.2015.
11:02
VOYO logo

Podaci o 601 osobi kojoj je dodijeljena predsjednička mirovina od 1991. do danas dosad nisu bili poznati javnosti, a dio imena s tog popisa objavio je Jutarnji list.

General Gotovina je predsjedničku mirovinu u današnjem iznosu od 6.961,34 kuna bruto, dobio nakon prislinog umirovljenja predsjednika Stipe Mesića u rujnu 2009. zbog otvorenog pisma podrške generalu Mirku Norcu. Odluku o predsjedničkoj mirovini za Željka Dilbera donio je akademik Vlatko Pavletić, privremeni vršitelj dužnosti predsjednika države od 10. prosinca 1999. do 2. veljače 2000. godine. Dilber u ovom trenutku ne koristi privilegiranu mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceku mirovinu ne koristi

Brigadir Agim Ceku predsjedničku mirovinu je dobio odlukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Ceku trenutno ne koristi mirovinu.

Prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika, predsjednik države kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga ima pravo donijeti odluku o odlasku u punu mirovinu pojedinih viših časnika i generala i prije nego što su napunili potrebne godine života i radnog staža. Riječ je o privilegiranim mirovinama koje predsjednik, prema slovu zakona, dodjeljuje onima koji imaju velike zasluge za razvoj oružanih snaga. Mirovine se financiraju izravno iz proračuna. http://www.jutarnji.hr/pavletic-je-dodijelio-18-predsjednickih-mirovina--tomcic-2-/1294844/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike