Facebook skandal / Predsjednica se očitovala o diplomatkinji šturo putem Twittera: 'Ovo je kranje neprihvatljivo'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

U hakiran račun, kojim se Mađarić jučer pravdala u jednom njemačkom listu, danas više gotovo nitko ne vjeruje

18.8.2019.
18:32
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Zbog, kako kažu, pojačanog interesa javnosti, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširilo je prvobitno priopćenje i dodatno se ogradilo od objava i djelovanja prve tajnice veleposlanstva u Berlinu Elizabete Mađarević.

Premijer Plenković nema dvojbi da su njezini statusi katastrofa, ako joj profil nije bio hakiran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čista i bijela Europa" koju je zazivala diplomatkinja nije stav Republike Hrvatske i o tome Elizabeta Mađarević, ni privatno ni službeno - jasan je premijer - ne smije. 

"Ja sam bio diplomat, krajnje je neprihvatljivo ovo, bez obzira na tehnologiju i moderne komunikacije, kad ste na dužnosti i to još na mandatu države primateljice takve stvari se ne rade", proučio je u nedjelju premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je, tvrdi premijer, napravilo dobar potez - prvu tajnicu veleposlanstva pozvali su u Zagreb, inspekcija odlazi na teren i kroz nekoliko dana trebalo bi se znati hoće li Mađarević smijeniti.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada Ministarstvo se novim priopćenje ogradilo, ovoga puta još oštrije, od ksenofobije, rasizma i svih drugih oblika netolerancije.

"Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše", poručili su iz MVEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hakiran račun, kojim se Mađarić jučer pravdala u jednom njemačkom listu, danas više gotovo nitko ne vjeruje.

"Ovo se čini kao benigni slučaj, ali zamislite slučaj da nam svi ambasadori odu na godišnji odmor pa da se njima hakiraju računi, pa možemo imati međunarodni incident svaki dan", smatra nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se radi o tome, vjerojatno bi bilo lako dokazati.

Kritiziranje politike Angele Merkel prema migrantima prema Bečkoj konvenciji kao miješanje u politiku zemlje u kojoj je na mandatu - strogo je zabranjeno. Bez da to krši pravo slobodnog mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva tajnica ambasade očito je govorila nešto što je sasvim neprihvatljivo, to nije hrvatska politika. Ona je valjda zalutala u hrvatsku ambasadu", kaže bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ako se cijeli slučaj potvrdi, riječ je o gruboj povredi dužnosti, a najveće je pitanje, govori vođa oporbe, zašto se predsjednica države o tome i dalje nije očitovala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je sama radila u službi, mislim da se na to trebala jasno osvrnuti i poslati poruku. Od toga se moraš ograditi, to je neprihvatljivo ponašanje, jednostavno ako obnašaš dužnost predsjednice, ministra, premijera ne bi smio tolerirati", rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

A predsjednica je danas, kao i premijer, bila u Barbanu na Trci na prstenac, no tamo nije htjela komentirati slučaj Elizabete Mađarić, već se na slučaj usvrnula kasnije u tokom dana i to putem Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su.

Nasuprot netrepeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država", stoji u objavi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo