MINISTRICA NAS PRAVI LUDIMA: / Evo kako prvog dana nastave izgleda ta čuvena 'Škola za život', ovo je stvarno sramota

Image
Foto: Pixsell

Oko 500 učenika 'Škole za život' u Rijeci zajedno s nastavnicima iduća dva tjedna radit će bez potrebne opreme i udžbenika

3.9.2018.
9:01
Pixsell
VOYO logo

Oko petstotinjak riječkih učenika u ponedjeljak je prvi put u školu krenulo s praznim ili polupraznim školskim torbama. Riječ je o učenicima koji su dio eksperimentalne faze programa "Škola za život", kojom su obuhvaćeni prvašići, petaši i djelomično sedmaši osnovnih škola Nikole Tesle i Turnić te učenici prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.

U školi ih trebaju dočekati besplatni udžbenici, tiskani i digitalni, besplatni tableti te SIM kartice, no to se neće dogoditi jer osim SIM kartica i knjiga tek jednog izdavača - ništa drugo nije spremno. SIM kartice, pak, bez tableta su beskorisne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo nije ispunilo obećanje

U Rijeci su u taj program ušli prvašići, petaši i djelomično sedmaši osnovnih škola Nikole Tesle i Turnić te učenici prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije, a obećanje resornog ministarstva bilo je da će ih prvi dan škole na klupama dočekati besplatni udžbenici, tiskani i digitalni, besplatni tableti te SIM kartice koje će im omogućiti besplatno korištenje interneta.

Ravnateljima škola za tablete je već sredinom kolovoza bilo jasno da neće stići, no udžbenicima su se ipak nadali. No, provedbu programa će unatoč nedaćama započeti, a vjeruju da će i sve ostalo stići u iduća dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usklađivanje

"Vjerujemo da će u prva dva tjedna nastave ipak sve stići, a s obzirom na to da je veliki broj udžbenika u digitalnom obliku njihov nam dolazak bez tableta ništa ne znači. Međutim, sve do 30. rujna nastavnici predaju nastavne planove. Dakle, to je mjesec usklađivanja i nije nužno imati sav popratni nastavni materijal kako bi program krenuo", kaže za Novi list ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich.

Čeka se i informatička oprema

Uz tablete i udžbenike škole čekaju i opremu koju su tijekom ljeta birale putem kataloga Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uglavnom je riječ o informatičkoj opremi, projektorima, platnima i prijenosnim računalima, kao i o opremi za kabinete prirodnih predmeta, a Prva riječka hrvatska gimnazija i OŠ Nikole Tesle dobile su odriješene ruke za odabir opreme u iznosu od 200 tisuća kuna, dok je OŠ Turnić na raspolaganju imala 180 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo