'BILI SU NAJBOLJI ODABIR' / Plenković puca od ponosa zbog Rafalea: 'Francuzi su rekli da ovakvu profesionalnost još nisu vidjeli'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na dolazak šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, ističući kako je to povijesni dan za sigurnost Hrvatske. Kazao je da su Rafalei po cijeni, performansama i opremi, bili najbolji odabir za novac koji je država osigurala

26.4.2024.
10:51
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na sjednici Vlade na kojoj je, među ostalim, bilo riječi o prijedlogu akcijskog programa Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem te programu mjera zaštite i upravljanja do 2027. godine.

Na početku se osvrnuo na jučerašnji dolazak šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku nazvavši to povijesnim danom za sigurnost Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će u idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more. Riječ je o povijesnom danu za sigurnost Hrvatske. Naša je obrambena sposobnost dignuta na razinu kakvu nikad prije nismo imali. Prije nekoliko godina smo donijeli odluku da su Hrvatskoj potrebni novi zrakoplovi. Proveli smo dva procesa, prvi nije doveden kraju, a drugi je izravno bio koordiniran iz ureda mene kao predsjednika Vlade", rekao je Plenković pa zahvalio svim drugima koji su sudjelovali u tom procesu.

Image
ČUVARI NEBA /

Pogledajte veliku fotogaleriju moćnih Rafalea: Od pozdrava na nebu do parkiranja u hangare

Image
ČUVARI NEBA /

Pogledajte veliku fotogaleriju moćnih Rafalea: Od pozdrava na nebu do parkiranja u hangare

'Rafalei su bili najbolji izbor'

Dodao je da su cijeli proces vodili rigorozno i transparentno, a odlučili su se za Rafalee, jer su, kaže, po cijeni, performansama i opremi, bili najbolji odabir za novac koji je država osigurala. Zatim se zahvalio članovima Vlade i drugim stručnjacima koji su sudjelovali u nabavljanju zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio složen pravni, vojni, financijski i međunarodni proces. Zahvaljujem i ministru financija Primorcu i ranijem ministru Zdravku Mariću, kao i svoj trojici ministara obrane - Damiru Krstičeviću, Mariu Banožiću i Ivanu Anušiću, cijelom timu i glavnom stožeru te stručnjacima u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za realizaciju projekta. Posebne čestitke našim pilotima, mehaničarima, tehničarima, svima koji su bili uključeni. Njih gotovo 100-tinjak je bilo na obuci u Francuskoj", podsjetio je.

Plenković je kazao da su komentari visokih francuskih dužnosnika na račun profesionalnosti, angažmana i entuzijazma hrvatskih časnika bili više nego pozitivni. "Ovakav stupanj profesionalnosti i ozbiljnosti nisu još vidjeli. To pokazuje profesionalnost hrvatskih vojnika i pilota", dodao je ističući da će ova suradnja s Francuskom dodatno osnažiti političke i gospodarske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnja ulaganja u vojsku

Kazao je da je projekt nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale samo dio Vladinih ulaganja i jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

"U razdoblju koje slijedi nastavit ćemo ulaganja. Želimo osnažiti i naše psosobnosti na moru, to je idući veliki projekt za osnaženje hrvatske vojske", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo i na gospodarske pokazatelje i nove podatke o BDP-u.

"Državni zavod za statistiku objavio je revidirane podatke o rastu BDP-a u 2023. godini. Oni više nisu 2,8 posto, nego 3,1 posto. Ministar Primorac je boravio u Washingtonu na tradicionalnom proljetnom zasjedanju i tamo je razgovarao o svim ekonomskim postignućima Hrvatske i rastu koji je među najvišima unutar Europske Unije. Prosječna plaća u Hrvatsku je porasla i sada je 1248 eura, što znači da je narasla točno 500 eura u dva mandata naše vlade", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o Rafaleima: 'Naša je obrambena sposobnost dignuta na razinu kakvu nikad prije nismo imali'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo