PRESICA PREMIJERA / Plenković sasvim ozbiljno: 'Cijene u Hrvatskoj su povoljne, danas mi je jedan gospodin poslao poruku...'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Premijer se osvrnuo i na ankete u kojima HDZ stoji dobro u očima građana te je istaknuo da je zadovoljan rezultatima

5.6.2023.
18:19
Screenshot/RTL
VOYO logo

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje je premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije. Uvodno je istaknuo rast BDP-a te snižavanje inflacije šesti mjesec zaredom, što je ocijenio jako dobrim. Istaknuo je da su ocjene MMF-a, vezano uz aktivnosti koje Hrvatska poduzima po pitanju gospodarskog rasta i političke stabilnosti, pozitivne. Osvrnuo se i na 'jako dobar' razgovor sa sindikatima državnih i javnih službi te povećanje njihovih plaća.

"Obuhvaćeno bi bilo 219.040 ljudi. To su značajna povećanja koja pokrivaju gradske ugovore i ovo što je bilo u komunikaciji s nadležnim ministrima. U rujnu se nastavljaju redoviti pregovori o osnovici", kazao je Plenković te istaknuo da je ovo 'voluminozan i brz iskorak'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su cijene goriva i dalje povoljne zahvaljujući odlukama Vlade. Osvrnuo se i ankete u kojima HDZ stoji dobro u očima građana te je istaknuo da je zadovoljan rezultatima.

Na pitanje o povećanju plaća, je li to realan iznos, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Malenica će detaljnije o tome. Smatramo da je prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima dobar i da će pokriti najveći broj službenika u pravosuđu, mislimo da je ono što je na stolu itekako dobro i pozitivno", rekao je Plenković.

Image
VELIKODUŠNI PREMIJER /

Plenković tvrdi da diže plaće za 219.000 ljudi, otkrio i detalje: 'Vodili smo se krilaticom 'Bis dat, qui cito dat''

Image
VELIKODUŠNI PREMIJER /

Plenković tvrdi da diže plaće za 219.000 ljudi, otkrio i detalje: 'Vodili smo se krilaticom 'Bis dat, qui cito dat''

'Da smo se odlučili u veliku reformu...'

Na pitanje o promjenama izbornih jedinica i mišljenje stručnjaka, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče današnjeg sastanka, mi smo htjeli saslušati čelnike katedri Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnog suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicam, dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Mislim da je profesorica Barić dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar - a t oje da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica umjesto 14 i taj dio je tu. Naše je čitanje, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž teme, mi smo vidjeli ok - želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika - mi smo im pojasnili statističke podatke - da kada ih stavite u nove jedinice, u 9 od njih 10 smo ispod 5 posto razlike. Da smo se odlučili u veliku reformu izbornog sustava, mogli smo svašta napraviti, ali zašto to nismo napravili? Nije bio naš plan u programu Vlade. Ovo je odluka Ustavnog suda koju poštujemo i mi smo ušli u taj okvir", kazao je Plenković.

"Radimo ono što je minimalna intervencija. Ako smo ispravili ono malo, onda smo ono što je bilo bitno riješili. Pitanja o velikoj uključenosti u varijanti minimalnih izmjena, mi smo to primili na znanje, ali sada zakon ide u proceduru. Meni je kao predsjedniku Vlade puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja koja neće znati kako biramo zastupnike u idući saziv", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftinije cijene naftnih derivata

Na pitanje, hoće li cijene energenata omogućiti trgovcima da povećavaju marže, kazao je da su u pitanju male promjene.

"Podigli smo tu marginu marži za trgovce naftnim derivatima, ali još uvijek su cijene u Hrvatskoj toliko povoljne, danas mi je jedan gospodin poslao poruku: situacija u Hrvatskoj, benzin 1,27, u Austriji 2,39. Dakle, mi smo omogućili da naši građani imaju najjeftnije cijene naftnih derivata, jeftin plin i struju u Zagrebu zahvaljujući odlukama vlade, a ne odlukama lokalnih vlasti, to je dosta važno", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo je se još jednom na zakon o izbornim jedinicama te kazao: da ne poštuju mišljenje stručnjaka, ne bi se s njima sastali.

"Još ću jednom ponoviti. Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Implicitno je kazao, ok, ostati na 10 izbornih jedinica. To je temelj i zato smo išli u minimalne interencije koje ne pogoduju nikom posebno. Prigovor da se radi o tome da bi trebalo odgovarati samo HDZ-u, ne stoji. Da smo išli u veliku reformu, sasvim bi drugim putem išli ali realno, mi nemamo vremena za to", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo