plan ulaganja / Detalji ugovora dokapitalizacije Petrokemije: U 10 godina će se uložiti 600 milijuna kuna?

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ina i PPD su se obvezali i da će (ako financijska snaga to omogući) osigurati da Petrokemija usvoji plan ulaganja

5.11.2018.
20:53
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Jutarnji list u posjedu je ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije u kojem u se ključnoj odredbi sporazuma sklopljenog između države, Ine i PPD-a navodi: ako se u roku od 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i postupci države - pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine - protivni pravilima EU o državnim potporama, Petrokemija se vraća u državne ruke.

Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD, kao glavni strateški partneri, imaju pravo na naknadu štete, a maksimalno do 300 milijuna kuna koliko su platili kutinsku tvornicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država dala jake garancije

Da se neki od scenarija na kraju ne bi realizirao, država je dala jake garancije da će, između ostalog, najkasnije do kraja ove godie i stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini. 

To je, uz cijene plina, Petrokemiji bila velika boljka, a to je u nadležnosti HERA-e, napominju u Plinacrou, koji je u dokapitalizaciju "uskočio" sa 30 milijuna kuna nakon odustanka mirovinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ina i PPD su se obvezali i da će (ako financijska snaga to omogući) osigurati da Petrokemija usvoji plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u razdoblju od 10 godina od dokapitalizacije (od 2019. do 2028.), piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo