'POVRATAK POBJEDNIKA': / Ispred MORH-a izložen Perešinov MiG, došli Plenković, Krstičević i Gotovina; 'Zapovijed je izvršena'

Image
Foto: PIXSELL, Photo: Filip Kos/PIXSELL

Nakon 28 godina vraćeni zrakoplov građani mogu danas pogledati

12.5.2019.
10:59
PIXSELL, Photo: Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Ispred zgrade Ministarstva obrane na Trgu kralja Petra Krešimira IV. u Zagrebu u 9 sati počela je svečanost "Povratak pobjednika" povodom vraćanja aviona heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina u Hrvatsku, piše RTL.

Supruga Rudolfa Perešina, Ljerka, na svečanosti je otkrila info ploču, dok su Perešinovi kolege, bivši i sadašnji piloti, otkrili avion. Iznad zgrade MORH-a je simbolično preletio i jedan MiG 21. Na svečanost su, između ostalih stigli, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i umirovljeni general Ante Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

ISPRED MORH-a IZLOŽEN PEREŠINOV MiG: Došli Plenković, Krstičević i Gotovina

Image

ISPRED MORH-a IZLOŽEN PEREŠINOV MiG: Došli Plenković, Krstičević i Gotovina

Hrvatsku ni za što

Emotivan govor održala je Perešinova kćer, Daliborka Perešin Kekelić. Na početku govora osvrnula se na vremensku prognozu i najavljeno ružno vrijeme, ali da je "tata s neba opet pomogao". Naglasila je da su njezinom ocu nakon bijega iz JNA nudili politički azil, a nakon Bljeska, u kojem je Perešin poginuo, pitala se je li ga trebao prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih imala oca, majka muža, moje kćeri djeda. Ali bi li Rudi imao mir u srcu? Sigurno ne bi", kazala je Daliborka Perešin Kekelić.

Na kraju se zahvalila Vladi i kazala da Hrvatsku ne bi mijenjala ni za što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedniče Vlade, zapovijed je izvršena! Avion Rudolfa Perešina došao je kući", započeo je svoj govor ministar obrane Damir Krstičević i dodao kako je to postignuće Vlade te poručio da će se kroz taj MiG "s nježnošću sjećati svih koji su položili život na oltar domovine". Naglasio je da Perešinov MiG nema veliku materijalnu vrijednost, ali ima veliku vrijednost za Hrvatsku.

Muzej Domovinskog rata

"On je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod", kazao je Krstičević i dodao kako vjeruje da će Hrvatska do 30. obljetnice Bljeska i Oluje imati muzej u kojem će Perešinov zrakoplov biti na središnjem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o Rudolfu Perešinu je priča o hrvatskoj slobodi", kazao je premijer Plenković te dodao kako je Perešin "život dao za Hrvatsku". Zahvalio se obitelji Perešin što su pridonijeli da avion "tiho dođe do Hrvatske".

"Hvala Damire, ti si bio motor ovoga svega", rekao je Plenković u zahvali ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ovog tjedna je nakon 28 godina u Hrvatsku vraćen MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Avion je danas otkriven i izložen ispred zgrade MORH-a iz kojeg pozivaju građane da ga dođu pogledati.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo