AFERA KONZULTANTICA / Povjerenstvo će ipak odlučivati je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo o pokretanju postupka protiv Tomislava Karamarka

18.5.2016.
10:38
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića

Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to ubuduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev Povjerenstvu Karamarko je podnio nakon što je tjednik Nacional nedavno objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu njegove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

U svom zahtjevu Karamarko je naveo da se slobodno kontaktira i njegovu suprugu, a u izjavama je potvrdio prijateljske odnose s Petrovićem, govorio da strogo odvaja privatno i poslovno, ali potom i da se izuzima iz svih procesa odlučivanja oko INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je već zatražilo od Vlade sve relevantne materijale, kao i dokumentaciju od tvrtke Peritus savjetovanja, a od tvrtke Drimia je li na ijedan način surađivala s INA-om ili MOL-om.

Povjerenstvo će zvati i Jozu Petrovića da se očituje o svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo