STIŽE POVEĆANJE PLAĆA U OBRAZOVANJU / Najmanja plaća učitelja bit će 8300 kuna, a nekima će povećanje donijeti preko 11 tisuća kuna

Image
Foto: Josip Regovic / Pixsell/Ilusracija

Upravo oni s najavljenim novim povećanjem osnovice 4 posto koji će se početi obračunavati s prvim danom svibnja, moći će računati na plaće koje će prosječno premašiti iznos od 11.000 kuna.

30.4.2022.
22:05
Josip Regovic / Pixsell/Ilusracija
VOYO logo

U čitavom hrvatskom obrazovnom sustavu, barem prema dostupnoj statistici, samo je 285 učitelja i nastavnika koji su uložili u sebe, odnosno u vlastito napredovanje i domogli se statusa učitelj i nastavnik – izvrsni savjetnik, piše Večernji list.

Riječ je o ljudima koji su u obrazovnom sustavu najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete, propisane u pravilniku o napredovanju, zadovoljili uvjete u kategorijama kao što su “unapređivanje rada škole” i “unaprjeđivanje sustava obrazovanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže povećanje

Upravo oni s najavljenim novim povećanjem osnovice 4 posto koji će se početi obračunavati s prvim danom svibnja, moći će računati na plaće koje će prosječno premašiti iznos od 11.000 kuna. Učitelj u osnovnoj školi koji je napredovao u izvrsnog savjetnika imat će prosječnu neto plaću od 11.345 kuna, a njih je ukupno 144. U srednjim je školama izvrsnih savjetnika 141, a oni će s novim povećanjem zarađivati prosječnu neto plaću u iznosu od 11.617 kuna.

U osnovnim je školama 25.572 učitelja s visokom stručnom spremom koji se nisu izborili za napredovanja i bez ikakva napredovanja s novim povećanjem njihova će plaća iznositi 8302 kune neto. Kada je riječ o srednjim školama Hrvatske, u njima su 13.494 nastavnika bez napredovanja koji će zbog borbe sindikata od sada zarađivati prosječan neto iznos od 8485 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković se pohvalio: 'U našem mandatu plaće su rasle od 25 do 40 posto'; 'Dotjeran je Zakon o euru'

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković se pohvalio: 'U našem mandatu plaće su rasle od 25 do 40 posto'; 'Dotjeran je Zakon o euru'

Najviše je učitelja koji su napredovali u status mentora. U osnovnim školama Hrvatske učitelja mentora ima 1727 i oni će s novim povećanjem od sada zarađivati prosječni neto iznos od 9626 kuna. U srednjim školama status nastavnika mentora ima 1875 profesora koji će s povećanjem od sada primati prosječnu neto plaću u iznosu od 9775 kuna.

Učitelja savjetnika u osnovnim školama trenutno ima 1210, a oni od svibnja mogu računati na prosječnu neto plaću u iznosu od 10.549 kuna. Nastavnika savjetnika u srednjim školama ima 1415 koji će od sada imati prosječnu neto plaću od 10.775 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo