PROBLEMI U KOSINJU / Potopit će selo zbog hidroelektrane, a mještanima zauzvrat nude sitniš: 'To je otimačina, ništa drugo!'

Zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane selo će potopiti, a mještanima se nudi sitniš ili barem to oni tako doživljavaju. Za RTL prvi put govori i gospičko-senjski biskup

15.7.2022.
21:00
VOYO logo

Mrtvi sele s groblja Poljan u selu Mlakva koje će kao i Gornji Kosinj biti potopljeno. Kosti pokojnika polažu se u sanduke. Dio pokojnika iz Kosinja, ostao je razasut po groblju o čemu smo već izvještavali, a DORH provodi izvide. Ovoj se ekshumaciji pristupilo s posebnim oprezom.

"Posmrtni ostatci za koje se znaju ime i prezime umrlih osoba, oni će se seliti u nove grobove gdje će građani birati lokaciju i mjesto polaganja. Svi ostali posmrtni ostaci koje smo trenutno ekshumirali su trenutno NN osobe i one idu u zajedničku kosturnicu", kazao je Damir Oniško, direktor pogrebnog poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmještaju i žive - država već šalje rješenja o izvlaštenju nad nekretninama. Živi mogu, pa negoduju! Gospodin Nikola Petrlić dobio je rješenje - za kvadrat po cijeni 8 kuna plus kuna i pol za tri otkosa sijena. Ukupno 12,5 kuna po kvadratu.

Image
O hrpama kostiju /

Odvjetnik o skandalu s razbacanim kostima s groblja u G. Kosinju: 'Ta pogrešna odluka nije slučajnost'

Image
O hrpama kostiju /

Odvjetnik o skandalu s razbacanim kostima s groblja u G. Kosinju: 'Ta pogrešna odluka nije slučajnost'

"Otimačina da, ništa drugo! Evo recimo, naše kolne puteve prema kućama, oni su uzeli, Općina Perušić je uzela, u slučaju da ako se Kosinj ne bi selio tko će nam asfaltirati puteve. Dobro, prihvaćamo. Ako se ne selimo nek vam bude. Ako se selimo što imate tražiti na putevima našima. To su naše zemlje išle za te puteve", kazao je Petrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjereni su da se žaliti ne mogu, neki odvjetnici ih odbijaju. Dio mještana, zatražio je pomoć i savjet biskupa gospićko-senjskog Zdenka Križića jer misle da su ostavljeni od svih, osim od Crkve.

"Nije bilo komunikacije s tim ljudima nikakve. Oni su samo se našli pred činjenicom da trebaju napustiti svoj kraj i da će im biti isplaćeno koliko je netko odredio i to je to. Oni su to doživjeli tragično, kao nekakvo progonstvo u miru", kazao je Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo tako osjeća se gospodin Petrlić.

"To boli itekako. Razmišljam zašto sam ja išao u Domovinski rat, da sam ponižen da sam sada nitko i ništa", kazao je Petrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HEP-u koji financira projekt nisu nam htjeli reći koliko plaćaju otkup zemlje. Direktor komunalnog poduzeća Perušić danas nije bio dostupan za izjavu. Odvjetnici kažu - građani se ipak imaju pravo žaliti na cijenu. Čak i kolektivnom tužbom.

"Sama procjena vještaka o ekonomskoj odnosno tržišnoj vrijednosti nekretnine nije dovoljna već se trebaju uzeti sve okolnosti, da li ta zemlja koristi pojedincu da na njoj radi, da na njoj obrađuje i da od te zemlje živi", kazao je odvjetnik Milko Križanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeni veliki projekt hidroelektrane, čini se, prati još veća razočaranost onih koji zbog državnih interesa ostaju bez djedovine.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo