POSLODAVCI NA MUKAMA: / Plaća za ovaj posao je i do 10.000 kuna, ali nema ga tko raditi

Image

Za jedno od najdeficitarnijih zanimanja država u posljednje tri godine njihovo školovanje i prekvalifikaciju sufinancira samo deklarativno.

14.5.2017.
21:04
VOYO logo

Formalna teoretska edukacija dobila je prednost pred praktičnom obukom, što je drastično smanjilo broj kvalitetnih zavarivača na tržištu rada. Poslodavci nisu spremni u cijelosti platiti njihovo školovanje jer je rizik od odlaska na Zapad velik, pa sada trpe velike štete zbog nedostatka radne snage, piše Večernji list.

Voditelj praktične obuke u Centru za zavarivanje tvrtke Montaža Đuro Đaković, Božidar Ćorić ističe kako problem leži u tome da obučeni zavarivači odrade jedan minimalni period u tvrtkama koje su platile njihovo školovanje i baš u trenutku kada u potpunosti ovladaju tehnikom i uđu u kontinuitet rada iz raznih razloga odlaze u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jasno, postoje ugovori i poslodavac može pokrenuti i dobiti sudski spor, ali šteta je nepopravljiva jer gube kvalitetne radnike u koje su uložili mnogo novca i vremena', rekao je Ćorić.

Plaće do 5000 eura

Plaće zavarivača u Hrvatskoj kreću se od 4500 do 5500 kuna, ako rade u sjedištu tvrtke. Onima na terenu penju se na 10 tisuća kuna, dok se u inozemstvu kreću od 2200 eura do čak 5000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketi Hrvatske gospodarske komore samo u Brodsko-posavskoj županiji traži se oko 200 obučenih radnika ove struke. U brodskom Centru za zavarivanje smatraju kako bi se u rješavanje ovog problema trebala uključiti i šira zajednica. Jednog ili dvojicu zavarivača poslodavci još i mogu nadoknaditi, ali kada im ode njih 20 ili 30, oni jednostavno 'padaju' jer je riječ o struci na koju se veže i niz drugih zanimanja.

'Umjesto sufinanciranja kojekakvih šarenih edukacijskih centara koji prodaju samo teoriju, trebalo bi izdavati vaučere koji će polaznicima koji ispunjavaju sve psihofizičke uvjete omogućiti da sami izaberu gdje će otići na tečaj. Međutim, tada po završetku obuke oni ne bi imali prava “filozofirati” i odbijati posao', ističe Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo