Porazno, djeca nam ne znaju ni čitati ni računati

Hrvatski učenici 15-godišnjaci među vršnjacima iz 65 zemalja po znanju, sposobnostima i vještinama u istraživanju PISA plasirali su se na 38. mjesto.

7.12.2010.
23:50
VOYO logo

Hrvatski 15-godišnjaci u istraživanju 2006. godine su od 57 mjesta zauzeli 26. mjesto, između Francuske i Islanda, a sada su rezultati francuskih i islandskih 15-godišnjaka bitno bolji od hrvatskih. Učenici iz RH ove su godine zauzeli 38. mjesto.

Prošle godine u središtu istraživanja PISA bila je čitalačka pismenost, i to je područje u kojem su naša djeca najbolje prošla – ostvarili su prosječno 476 bodova i zauzeli 36. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto lošiji rezultat postigli su u području prirodoslovlja – s ukupno 486 bodova plasirali su se na 37. mjesto. No, ono što posebno zabrinjava prosvjetne vlasti, ali i voditelje projekta istraživanja PISA u Hrvatskoj, jest činjenica da je matematika područje u kojem su naši učenici pokazali gotovo katastrofalne rezultate.

Ostvarili su samo 460 bodova, što je ispod ukupnog prosječnog rezultata ili drukčije rečeno, čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka nije dostiglo ni onu polazišnu razinu mjerenja znanja, vještina i sposobnosti. Još poraznije djeluje podatak da najbolji hrvatski učenici, gimnazijalci, zaostaju čak 70 bodova za prosječnim vršnjacima iz Šangaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U matematici malo bolje stoje dječaci u odnosu na svoje vršnjakinje, a u čitalačkoj pismenosti djevojke su malo bolje.

''Rezultati istraživanja koja PISA provodi ne govore samo o stanju obrazovanja u pojedinoj zemlji nego bolje pretkazuju gospodarski rast od bilo kojeg drugog pokazatelja'', istaknula je Michaella Braš, voditeljica projekta PISA u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući to na umu, prema njezinu mišljenju, rezultati naših učenika nisu tako loši, posebno ako se usporede sa susjednim zemljama. Za utjehu možemo baratati podatkom da su od naših lošiji 15-godišnjaci iz Srbije, Crne Gore, ali i Luksemburga. Ali zato je Slovenija mnogo bolja, piše Večernji list.

Vezani članak:

arti-201002260122006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo