PORAZNA STATISTIKA: / Raspast će se svaki treći brak u Hrvatskoj

Image
Foto: Pixsell, Žarko Bašić

Hrvati se žene sve stariji. Prije 25 godina nevjesta je imala 23 godine, a danas ima 28 godina. Isto je i s muškarcima i oni ulaze u brak nešto kasnije, danas u prosjeku u 31.

13.7.2015.
10:00
Pixsell, Žarko Bašić
VOYO logo

U Hrvatskoj će se rastati gotovo svaki treći brak.

"Kada se gleda po županijama, razvoda brakova najviše je u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Hrvatske, dok Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačka županija imaju najmanji udio u rastavama", kaže Ina Reić Ercegovac s Filozofskog fakulteta u Splitu.

'Bože što sam učinio koju sam volio?'

"To je takav strašan šok da se baciš na koljena i pomoliš se, u suzama. Ja sam tako učinio. Rekao sam: 'Bože što sam učinio sebi i osobi koju sam volio'", kaže Zagrepčanin Branko koji iza sebe ima dva bračna brodoloma i šestero djece. Usprkos tome, i dalje vjeruje u brak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihoterapeutkinji Zori Subotić na bračnu trapiju dolaze oni koji svoj brak žele očuvati. Bolje prolaze oni s realnim očekivanjima i zrelim emocijama.

Kad se ljubav pretvori u noćnu moru

"Često se dogodi da se nešto što je bila velika ljubav, zaljubljenost ili zasljepljenost, pretvori u veliku noćni moru. I tada se zapravo jedan odnos pretvori u svoje naličje", kaže Subotić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvodom braka bavi se sud, no oni s maloljetnom djecom najprije moraju na mirenje u Centar za socijalnu skrb. Često je to tek formalnost.

"Teško da će postupak posredovanja promijeniti mišljenje. Zato mislim da je puno bolje ono što je bilo predviđeno novim Zakonom o obitelji, koji je suspendiran, a koji je predvidio da se bračni drugovi obrate medijatoru, kaže Valerija Kanđera, predstojnica podružnice Obiteljski centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraditi na kvaliteti braka

Sve je više školovanih medijatora, pa će možda u budućnosti neki i odustati od razvoda.

Kanđera kaže da primarni interes nije smanjiti broj razvoda, već podići kvalitetu braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo