žestoke reakcije / Poljaci traže izgon hrvatskog redatelja iz zemlje: Frljiću zbog vrijeđanja prijeti i kaznena prijava

Njegova kazališna predstava 'Izopćenje' izazvala je burne reakcije

22.2.2017.
18:56
VOYO logo

Prijeti li hrvatskom redatelju Oliveru Frljiću izgon iz Poljske?

Njegova kazališna predstava "Izopćenje", u poznatom varšavskom teatru "Povšehni", izazvala je - burne reakcije. Sporna je scena oralnog seksa lutke poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II. s tablicom 'zaštitnik pedofila', i glumice, ali i satirične replike o pokretanju prikupljanja novca za ubojstvo vođe poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa KAĆINSKOG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gluposti, nema govora o nekakvom pokušaju ili planiranju ubojstva, to je suludo. Da, postoje neki momenti u predstavi koje će neki gledatelji smatrati blasfemičnim, ali moramo biti iskreni i reći da je blasfemija ovdje samo sredstvo borbe protiv licemjerja", kaže Pawel Sztarbowski, zamjenik ravnatelja Teatra Povšehn.

Uvrijeđeni predstavnici katoličkih organizacija prosvjedovali su pred zgradom kazališa, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti kaznena prijava zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je poziv na nasilje, i ne samo da ne bi trebalo biti prikazivano ni u jednom kazalištu nego nikako ne bi smjelo biti financirano javnim novcem", ističe Beata Mazurek, stranka Pravo i pravda.

Katolički Institut 'Ordo iuris' prijavio je predstavu Vijeću Europe te je pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar, obvezujući se pritom da će 'Ordo iuris' besplatno osigurati odvjetnike i platiti sudske troškove. Lokalne vlasti koje sufinanciraju predstavu ipak se drže podalje od ove inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradsko vijeće ne očekuje da bi ono trebalo u bilo kojem slučaju donijeti odluku o sadržaju bilo koje predstave, pa tako i ove", kaže Tomasz Thun-Janowski, iz Odjela za kulturu Grada Varšave.

Ipak, prosvjednici najavljuju da ne namjeravaju odustati sve dok predstava ne bude uklonjena sa programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike