najavili pojačan nadzor / Policijska akcija 'Vozim, ne pijem' uoči Martinja: 'Cijena taksi vožnje jednaka je onoj runde pića'

Image
Foto: Thinkstock.com

Policija je najavila da će kroz redovite i posebne akcije pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa

10.11.2015.
12:29
Thinkstock.com
VOYO logo

Zagrebačka policija će i ove godine pojačano nadzirati promet na Martinje koje ove godine pada u srijedu, ali i tijekom vikenda kada se prema evidencijama događa najviše prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Policija je najavila da će kroz redovite i posebne akcije pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozače koji piju alkohol policija poziva da ne sjedaju za upravljač, unaprijed osiguraju prijevoz te imaju na pameti da cijena taksi vožnje stoji kao i runda pića.

"Ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola dovodi u opasnost sebe i druge", navela je policija u savjetima građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi vozače dodatno educirala i upoznala s odredbama propisa vezanih za vožnju i alkohol, odnosno mogućim posljedicama, policija će provoditi i preventivnu akciju pod nazivom "Vozim, ne pijem".

U prvih deset mjeseci ove godine na zagrebačkom području ozlijeđeno 2845 osoba, što je 2,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, a poginule su 33 osobe (24 vozača, jedan putnik i osam pješaka), odnosno 12 osoba ili 36,4 posto manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom danu prosječno se dogode 23 prometne nesreće, u kojima bude ozlijeđeno devet osoba, a svakih devet dana pogine jedna osoba.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzina je uzrok svake šeste nesreće te je zbog nje poginulo 15 osoba ili 45,5 posto od ukupnog broja poginulih (2014. je poginula 21 osoba).

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći, odnosno u 936 nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 10 od ukupno 31 nesreće s poginulim osobama ili u 32,3 posto, osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola. U nesrećama u kojima je osoba koja je izazvala nesreću imala nedopuštenu koncentraciju alkohola (10 nesreća) poginulo je 12 osoba, odnosno 36,4 posto od ukupno 33 poginulih.

Policija je zabilježila 7346 prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo