Sigurnost na cestama / Policija najavljuje pojačanu kontrolu na cestama: provjerili smo koliko je teško funkcionirati s 1.5 promila

U vrijeme blagdana, policija najavljuje strože kontrole na cestama, a cilj je smanjiti broj poginulih u nesrećama koje su uzrokovali pijani vozači.

5.12.2016.
19:22
VOYO logo

Koliko je zapravo teško funkcionirati s 1,5 promila alkohola u krvi? Naš je novinar isprobao takozvane “pijane naočale” koje simuliraju vid pijanog čovjeka. S onima koje odgovaraju stanju pijanstva s 1 promilom alkohola u krvi, vid je tamniji i teže se hoda. S 1,5 promila već se vidi duplo, te je gotovo nemoguće upravljati vozilom.

Hrvatska je u samom europskom vrhu po broju prometnih nesreća i poginulih. Na nedavno provedenom istraživanju među mladima, u kojem je njih 700 je testirano na alkohol u klubovima, čak 70 posto ih je bilo pijano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“40 posto tih nesreća, nesreća s poginulim osobama su počinili pijani mladi vozači.Već jako dugo tako nešto nismo imali, to je jedan veliki problem na kojem će se morat poraditi”, kazao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Ako je osoba koja konzumira alkohol umorna ili pod stresom brže će se napiti i od manje količine alkohola. Također, kako objašnjava Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti, “reakcije vozača su usporene odnosno ne mogu percipirati opasnosti koje im prijete u odnosu kad su trijezni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je broj poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na prethodnu godinu u padu, zabilježen je porast nesreća koje su uzrokovali mladi vozači kao i broj prekršaja - sve pod utjecajem alkohola. 20 posto njih vozilo je s 1,5 promila u krvi.

Miron Huljak iz Službe za sigurnost upozorava: “Mi imamo jedan dobar broj ljudi koji voze redovito pijani, neregistrirana vozila, auopće nemaju vozačke dozvole”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema preporukama Europske unije policija bi trebala godišnje prekontrolirati 20 posto vozača. “Znači svaki peti vozač bi trebao u jednom kontinuitetu u godinu dana biti iskontroliran na alkohol”, objašnjava Georg Davor Lisicin iz Udruge za sigurnost u prometu.


Kazne za vozače u alkoholiziranom stanju su od 500 do 15 000 kuna. U najgorem slučaju sudionici u prometu plaćaju životima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo