PODIGNETE KREDIT I BANCI VRATITE MANJE NEGO ŠTO STE UZELI: / Je li ovaj model moguć u Hrvatskoj? Evo o čemu se radi

Image
Foto: Pixsell

I u Hrvatskoj ima prostora da banke, kao odnedavna u Danskoj, građanima ponude stambene kredite s negativnom kamatom.

22.9.2019.
21:15
Pixsell
VOYO logo

Jedna danska banka ove je godine građanima ponudila stambene kredite uz negativnu kamatu, a isto najavljuju i neke njemačke banke. Riječ je o tome da podignete kredit i banci vratite manji iznos od onoga za koji ste se zadužili. U Hrvatskoj se zasad takav scenarij mnogima zvuči nevjerojatnim.

Dnevnik.hr piše kako funkcionira primjer iz Danske. Ako biste posudili 100 tisuća eura za kupnju nekretnine na rok od deset godina, kamata bi iznosila - 0,50 posto. Rata bi bila 6.050 kuna, a banci biste nakon deset godina vratili 97,5 tisuća eura - 2500 eura manje nego što ste posudili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANKE NEKIH EUROPSKIH DRŽAVA UVODE NEGATIVNU KAMATNU STOPU: /

Kolike su šanse da takvo nešto zaživi u Hrvatskoj?

Image
BANKE NEKIH EUROPSKIH DRŽAVA UVODE NEGATIVNU KAMATNU STOPU: /

Kolike su šanse da takvo nešto zaživi u Hrvatskoj?

'U Hrvatskoj je to nezamislivo bar još 100 godina'

"Mislim da je to nezamislivo u Hrvatskoj u idućih sto godina, a kamoli ranije", kazao je za Novu TV mladi Zagrepčanin Antonio upitan smatra li da je primjer iz Danske moguć u Hrvatskoj.

No, takav scenarij ipak nije nezamisliv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno je jako puno sredstava na tržištu i banke ga moraju na neki način plasirati jer im je postalo preskupo držati ta sredstva u okviru banaka. Tu su i nekakve dodatne naknade i provizije i slično što se naplaćuje klijentu gdje će onda banka donekle vratiti svoj trošak“, objansio je za Novu TV kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

'HNB treba nametnuti negativnu stopu bankama'

Uz negativne kamate na kredit idu i negativne kamate za štediše koji onda gube novac. Saborski zastupnik i ekonomist Ivan Lovrinović tvrdi da je to moguće i poželjno i u Hrvatskoj na kratko vrijeme od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska narodna banka bi morala nametnuti negativnu stopu bankama, banke će onda nametnuti građanima koji štede i to će se onda dalje u tom smjeru odvijati. Svaki dan u prosjeku sve hrvatske banke na računima svojim kod Hrvatske narodne banke drže preko 40 milijardi kuna neuposlenog novca", kaže Lovrinović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je prije nekoliko dana poručio da su negativne kamate pitanje politke banaka, a čelnik udruge banaka kako Hrvatskoj tako nešto nije potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo