slavonci zasukali rukave / Počinje žetva: pšenice ima manje nego lani, no ratarima je cijena opet niska

Nakon žetve ječma prošlog tjedna - do kraja ovog počet će i žetva pšenice. Ta krušarica je posijana na nikad manje hektara pa će je i unatoč dobrom prinosu biti jdva dovoljno za domaće potrebe

22.6.2015.
18:59
VOYO logo

Sa skidanjem prvih otkosa ječma, počela je žetva u Slavoniji i Baranji. Zoltan je zadovoljan s prvoklasnim urodom od čak sedam tona po hektaru. To znači da će i pšenica biti iznad prosjeka.

"Mislim da će biti jedna prosječna ili čak iznadprosječna, jedna dobra žetva. Znači, oni gazde koji su dobro pripremali, vjerujem da će imati lijepe prinose", nada se ratar iz Suze Zoltan Pinkert. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zasijanih 50 hektara, očekuje isti prinos kao i s ječmom. Pšenica je ipak preživjela i čudljivo vrijeme od sjetve pa sve do žetve. Čak i bolesti. 

"Očekuje se dobra žetva pšenice, i nadam se kvaliteta. Naročito su tu u prednosti ranije sorte", rekao je Josip Kovačević iz Poljoprivrednog instituta Osijek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te će najrasprostranjenije krušarice unatoč tome, ipak biti manje nego prijašnjih godina, kada se sijala na 200-tinjak tisuća hektara, a sada samo na 120 tisuća.

"To znači da bismo u tom slučaju ostvarili neku proizvodnju blizu 600 tisuća tona", predviđa Ernest Had iz Županijske gospodarske komore Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je tek dostatno za domaće potrebe. Neće je biti za izvoz, a moguć je čak i uvoz. 
Kombajni će na poljima pšenicu početi skidati već krajem tjedna. A o cijenama se još kalkulira. Otkupljivači šute.

"Možemo očekivati da će prve ponuđene cijene biti od 1,05 do eventualno 1,10 kuna", rekao je Had. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni s izvrsnom kvalitetom za zlatno zrno, moći će dobiti dodatnih 20 do trideset posto ponuđene otkupne cijene.

No, kako tvrdi Kovačević, to će vrijediti samo u slučaju poštivanja kodeksa o otkupu pšenice po kojemu se pšenica vrednuje po sadržaju bjelančevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To opet, ovisi o potrebama otkupljivača. I zato su proizvođači nezadovoljni.

Kuna za trgovca je puno, a za trud onog koji znoj ostavlja na njivi - premalo. I u trenucima kad je neće biti dovoljno na tržištu. Koje, opet, diktira cijene.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo