Po Vladinom prijedlogu, poslodavci će moći posuđivati radnike

Ženska fronta za radna i socijalna prava uputila je javni poziv Josipu Leki, predsjedniku Hrvatskoga sabora da konačni prijedlog Zakona o radu, koji je na Sabor uputila Vlada 24. lipnja 2014.

3.7.2014.
17:08
VOYO logo

Neka od rješenja koja su se pojavila u novom Prijedlogu zakona o radu nikad nisu bila na javnoj raspravi, ističe Ženska fronta u svom priopćenju koje je danas odaslala medijima.

Takva podvala ubacivanja novih stavki u verziju teksta upućenog Vladi – a da prethodno nije dostavljen socijalnim partnerima i javnosti – neprimjerena je demokratskom društvu, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženska fronta za radna i socijalna prava tvrdi kako je ovo već prepoznatljiva taktika ministra kojom pokušava progurati opasna zakonska rješenja u razdoblju netom prije ljetne stanke, računajući da će tada naići na najmanji pritisak i otpor.

Posuđivanje radnika

Nova rješenja neprihvatljiva su pravnoj normi, ističu u priopćenju. Uvođenje sintagme "svoj radnik" i praktičkog instituta lizinga radnika – omogućavanje posudbe radnika drugom poslovnom subjektu, kao i omogućavanje "dopuštenja svom radniku" da radi prekovremeno za drugog poslodavca smatraju osobito spornim momentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u članku 10. uvodi se mogućnost ustupanja radnika na 6 mjeseci unutar povezanog društva, što je istovrsno propisivanju internog lizinga „svojih“ radnika, odnosno ustupanju radnika u podnajam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo