poruka premijera / Plenković: 'Vjerujem da ćemo biti spremni za ulazak u euro područje 1. siječnja 2023. godine'

'Ulaskom u euro područje nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknuti strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala', kaže premijer

13.9.2021.
10:09
VOYO logo

Danas se održava sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici sudjeluje i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis

Uvodno, premijer Andrej Plenković je rekao da će razgovarati o napretku priprema Hrvatske za uvođenje eura kao naše valute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulazak Hrvatske u europodručje je jedna od obveza koju smo prihvatili našim pristupanjem u Europsku uniju. Dosadašnje iskustvo država koje su pristupale europodručju, posebno država s ekonomijama koje su slične Hrvatskoj, pokazao je da je on donio prednosti i građanima i gospodarstvu. Ulaskom u euro područje nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknuti strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a to će imati i dodatni efekt za naš kreditni rejting koji smo vratili na razinu investicijskoga", kazao je premijer i nastavio:

"Imat će utjecaja i na olakšanje hrvatskoga izvoza, a ujedno i na dolazak turista u Hrvatsku. Usporedbom kretanja plaća i cijena u razdoblju od uvođenja eura do danas može se zaključiti da su se bruto plaće povećale znatno više od razine cijena. To znači da je životni standard u tim državama porastao nakon uvođenja eura, a mi to jako dobro znamo jer je većina naših prijatelja iz zemalja srednjoistočne Europe redovit gost na hrvatskom Jadranu", poručio je i kazao da su ovom procesu pristupili vrlo strukturirano, pažljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ćemo biti spremni za ulazak u euro područje 1. siječnja 2023. godine. Naš je cilj da taj boravak u europskom tečajnom mehanizmu dva bude dvije i pol godine, od 10. srpnja 2020. do 1. siječnja 2023.", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo