'mi ne lažemo' / Plenković: 'Prosvjed poljoprivrednika orkestrirala je oporba.' O aferi na Geodeziji: 'Nije iz EU fondova, vjerujte meni'

Image
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Plenković je istaknuo da ova Vlada brine o hrvatskom selu, seljaku i svinjogojstvu te da budući da za kugu ne postoji cjepvio kao ni lijek usmrćenje je jedini način da se zaraza suzbije. Istaknuo je i 30 milijuna eura koje je Vlada izdvojila za poljoprivrednike. Osvrnuo se i na malverzacije na Geodeziji

23.11.2023.
14:44
Karlo Klasic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković stao je pred medije nakon sjednice Vlade.

Komentirao je otkriće Telegrama vezano uz aferu na Geodetskom fakultetu. Naime, spomenuti portal je objavio kako ima dokaz da su premijer i ministrica kulture Nina Obulje Koržinek lagali javnost kad su tvrdili da su sporni milijuni na Geodeziji plaćeni državnim novcem. Njiihov izvještaj o izvršenju državnog proračuna, čini se, pokazije druačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je svoje obraćanje ipak započeo isticanjem zadovoljstva prvim krugom trezorskih zapisa te je istaknuo kako vjeruje da Hrvatska ide u dobrom ekonomskom smjeru i da će tako i nastaviti. Prije nego se osvrnuo na cijelu aferu na Geodeziji kazao je kako su današnji prosvjednici za svinjogojstvo politički orkestrirani.

Image
čestitao nogometašima na pobjedi /

Plenković o protjerivanju diplomata i odnosu sa Srbijom: 'Reagirali smo primjereno'

Image
čestitao nogometašima na pobjedi /

Plenković o protjerivanju diplomata i odnosu sa Srbijom: 'Reagirali smo primjereno'

"Njih instruiraju Domovinski pokret, Most, Suverenisti i neke manje stranke na istoku Hrvatske. Pravi, stvarni predstavnici svinjogojaca i poljoprivrednika okupljeni su kroz druga udruženja, u okviru Hrvatske poljoprivredne komore, s kojima smo razgovarali prošli tjedan o supstanci i mjerama. Sve što ovi ljudi rade, a nisu neskloni govoru mržnje, vjerojatno su plaćeni pa pokušavaju iskreirati problem koji ne osjećaju. Oni nemaju legitimitet i politički su orkestrirani. Javnost mora shvatiti da iza njih stoji nekoliko oporbenih stranaka", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo kako njegova Vlada brine o hrvatskom selu, seljaku i svinjogojstvu te da budući da za kugu ne postoji cjepvio kao ni lijek usmrćenje je jedini način da se zaraza suzbije. Istaknuo je i 30 milijuna eura koje je Vlada izdvojila za one koji su usmrćenjem izgubili dio svojih godišnjih prihoda.

"Politički pokušaj korištenja bolesti koja je pogodila dio naših poljoprivrednika", istaknuo je. Započeo je temu Geodetskog fakulteta o tome kako je fakultet bio zadužen za snimanje krovova iz zraka kako bi se utvrdila nastala šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo njihovih snimanja ne bi znali razmjere štete na zagrebačkoj katedrali", kazao je i tvrdi da je su sredstva za to plaćena iz državnog proračuna. Odbacuje tvrdnje da on i ministrica ne govore istinu.

"Mi ne lažemo. Ako je bilo tko manipulirao sredstvima, želimo da se to istraži", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije ministrica 5,6 dana nakon potresa odlučila zadužiti firmu od Pere, X,Y i rekla da oni snimaju. Nego su zadužili fakultet koji ima posebnu opremu, stručne ljude i znanja. Surađivali smo s Geodezijom, Građevinom, Arhitekturom. Imali smo za razliku od onih koji su nas optuživali da se ne razumijemo u Europu, da što će nam Fond, kasnije bili zadovoljni, sa gle čuda 683 milijuna eura za Zagreb. Lijepo kad smo potrošili novac, svi koji nisu mrdnuli prstom za provedbu procesa se slikavaju pored objekata u Zagrebu za čije financiranje nisu učinili ništa", dodao je premijer,

Na pitanje, zašto je novac knjižen u proračunu pod "EU pomoć" i "na temelju prijenosa EU pomoći", premijer je kazao da je to "potpuno nebitna kvalifikacija", kazao je i dodatno kako je jedino bitna provjera koju je on napravio s ministrom financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bitna su sredstva, taj iznos i sredstva putem Zahtjeve za naknadu sredstava nikada od Ministarstva kulture nisu bila tražena niti knjižena kao sredstva iz Fonda Europske solidarnosti", kazao je.

Nakon Andreja Plenkovića, medijima se obratila i ministrica Vučković u situaciji o svinjogojstvu i širenju afričke svinjske kuge. Kazala je kako se inspekcije konstantno provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo